Αυχενοτομή

Πότε γίνεται αυχενοτομή (bladder neck incision, BNI);

Η επέμβαση αυτή γίνεται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από την δυσκολία της διόδου των ούρων από τον αυχένα της ουροδόχου κύστης (ο αυχένας είναι το τελευταίο μέρος της ουροδόχου κύστης πριν μεταπέσει στην ουρήθρα).

Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν τέτοιου είδους συμπτώματα είναι:

  1. Απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης (συμπεριλαμβανομένων και των νευρολογικών νοσημάτων που προκαλούν μη σωστή διάνοιξη του αυχένα της κύστης κατά την ούρηση, αλλά και της ιδιοπαθής απόφραξης του αυχένα της ουροδόχου κύστης)
  2. Στένωση στον αυχένα της ουροδόχου κύστης, που συμβαίνει συνήθως μετά από επεμβάσεις στην περιοχή αυτή. Πιο συχνά παραδείγματα είναι η ριζική προστατεκτομή, η διουρηθρική προστατεκτομή (TUR-P) κ.α.
  3. Καλοήθη υπερπλασία προστάτη. Η μέθοδος αυτή παρουσιάζει ίδια θεραπευτικά αποτελέσματα με την TUR-P όταν διενεργείται για προστάτη όγκου <30ml

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση;

Κατά την εισαγωγή σας στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Κάποιες φορές απαιτείται να διακόψετε την αντιπηκτική αγωγή σας, αν λαμβάνετε, κάποιες ημέρες πριν την επέμβαση. Ίσως χρειαστεί να την αντικαταστήσετε με ενέσεις στην κοιλιακή χώρα. Απαραίτητη για την διακοπή αυτή είναι η γνώμη του καρδιολόγου.

Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία. Αρχικά, τοποθετούνται τα πόδια σε γυναικολογική θέση, αποστειρώνεται η περιοχή και λιπαίνεται η ουρήθρα.  Εισάγεται κάμερα διαμέσου της ουρήθρας και εντοπίζεται η περιοχή του αυχένα της ουροδόχου κύστης. Με εργαλείο που εφαρμόζει πάνω στην κάμερα διενεργούνται μία ή δύο τομές στην περιοχή του αυχένα. Στη συνέχεια καυτηριάζεται η περιοχή των τομών για την πρόληψη της αιμορραγίας. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται καθετήρας μέσω του οποίου εφαρμόζονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό σε συνεχή βάση.

Η παραμονή στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο υπολογίζεται στις 2 ημέρες. Ο καθετήρας αφαιρείται συνήθως την 2η ημέρα μετά την επέμβαση. Εναλλακτική επέμβαση αποτελεί η διατoμή του αυχένα της ουροδόχου κύστης με την χρήση τεχνολογίας laser. Έρευνες έδειξαν πως είναι κατάλληλη μέθοδος για ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, μειώνοντας τα ποσοστά της αιμορραγίας.

Τι θα συμβεί μετά την επέμβαση;

Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση υπάρχει πιθανότητα να έχετε αίσθημα καύσους στην ουρήθρα ενώ στα ούρα σας να εμφανίζεται αίμα. Επίσης, η παρουσία καθετήρα μπορεί να προκαλέσει σπασμό της κύστης και έντονο πόνο διάρκειας λίγων δευτερολέπτων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν με χορήγηση κατάλληλων φαρμάκων. Η παραμονή αίματος στα ούρα ίσως καθυστερήσει την αφαίρεση των συνεχών πλύσεων ή την απομάκρυνση του καθετήρα.

Μετά την αφαίρεση του καθετήρα ελέγχεται η ούρησης σας και με υπερηχογράφημα εξετάζεται εάν υπάρχει υπόλοιπο ούρων αμέσως μετά την ούρηση.

Με το εξιτήριο σας θα λάβετε και γραπτές οδηγίες για:

  • την αντιβιοτική αγωγή που θα λάβετε
  • το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να απέχετε από σωματική καταπόνηση
  • την ανάγκη για άφθονη λήψη υγρών

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο σας για την επανέναρξη της αντιπηκτικής αγωγής.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενούς;

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση. Παραπάνω από τους μισούς ασθενείς παρουσιάζουν έλλειψη εκσπερμάτισης. Αυτό συμβαίνει γιατί το σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση μετά την εκτομή του προστάτη παλινδρομεί στην ουροδόχο κύστη και αποβάλλεται με τα ούρα.

Όσο αφορά στην διατροφή μετά την επέμβαση, θα πρέπει να λαμβάνετε περίπου στα 1500ml υγρών την ημέρα και να αποφεύγετε την λήψη καφέ, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ που ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθιστικά συμπτώματα.