Τοποθέτηση συνθετικού πλέγματος για την αντιμετώπιση της κυστεοκήλης

Τι είναι;

Είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία τοποθετείται συνθετικό πλέγμα στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου της ασθενούς για να παρεμποδιστεί η πτώση της κύστης εντός αυτού.

Πότε γίνεται;

Τοποθέτηση συνθετικού πλέγματος δεν είναι αναγκαία σε κάθε μορφή κυστεοκήλης. Ενδείξεις για να προβεί κάποια στην επέμβαση είναι η ατελής κένωση τη κύστης, η παραμονή δηλαδή ούρων εντός αυτής μετά το τέλος της ούρησης, η προβολή μεγάλης μάζας εντός του κόλπου ή η παρουσία ακράτειας ούρων. Η δυσπαρεύνια, δηλαδή  η ενόχληση στον κόλπο κατά την σεξουαλική επαφή, δεν βελτιώνεται πάντα μετά την επέμβαση, οπότε δεν αποτελεί και απόλυτη ένδειξη για να οδηγήσει την ασθενή στην επέμβαση.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση;

Κατά την εισαγωγή σας στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Κάποιες φορές απαιτείται να διακόψετε την αντιπηκτική αγωγή σας, αν λαμβάνετε, κάποιες ημέρες πριν την επέμβαση. Ίσως χρειαστεί να την αντικαταστήσετε με ενέσεις στην κοιλιακή χώρα. Απαραίτητη για την διακοπή αυτή είναι η γνώμη του καρδιολόγου.

Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία. Αρχικά, τοποθετούνται τα πόδια σε γυναικολογική θέση, αποστειρώνεται η περιοχή και εισάγεται καθετήρας στην ουροδόχο κύστη.  Διαμέσου τομής στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου ενσωματώνεται συνθετικό πλέγμα που υποστηρίζει το σημείο μέσω του οποίου προπίπτει η ουροδόχος κύστη στον κόλπο. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται γάζα μέσα στον κόλπο η οποία αφαιρείται την επόμενη ημέρα. Η παραμονή στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο υπολογίζεται στις 2 ημέρες.

Ο καθετήρας αφαιρείται συνήθως την επόμενη της επέμβασης.

Οι πιθανότητα επιπλοκών κατά την επέμβαση είναι πολύ σπάνια. Οι επιπλοκές που μπορούν να συμβούν είναι η κάκωση της ουρήθρας ή της κύστης που αποκαθίστανται με άμεση συρραφή και επιμήκυνση της παραμονής του καθετήρα. Επίσης σπάνια είναι η διάβρωση των ιστών και η απόρριψη του πλέγματος

Τι θα συμβεί μετά την επέμβαση;

Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση υπάρχει πιθανότητα να έχετε αίσθημα καύσους στην ουρήθρα. Επίσης, η παρουσία καθετήρα μπορεί να προκαλέσει σπασμό της κύστης και έντονο πόνο, διάρκειας λίγων δευτερολέπτων που επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν με χορήγηση κατάλληλων φαρμάκων.

Μετά την αφαίρεση του καθετήρα ελέγχεται η ούρησης σας και με υπερηχογράφημα εξετάζεται εάν υπάρχει υπόλοιπο ούρων αμέσως μετά την ούρηση.

Με το εξιτήριο σας θα λάβετε και γραπτές οδηγίες για:

  • την αντιβιοτική αγωγή που θα λάβετε
  • το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να απέχετε από σωματική καταπόνηση
  • την ανάγκη  λήψης υγρών

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο σας για την επανέναρξη της αντιπηκτικής αγωγής.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενούς;

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση. Όσο αφορά στην διατροφή μετά την επέμβαση, θα πρέπει να λαμβάνετε περίπου στα 1500ml υγρών την ημέρα και να αποφεύγετε την λήψη καφέ, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ που ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθιστικά συμπτώματα.