Αντιμετώπιση ακράτειας επιτακτικού τύπου

Μη δημοσιευμένο

Η αντιμετώπιση της ακράτειας από έπειξη είναι φαρμακευτική. Σήμερα υπάρχουν ειδικά φάρμακα που σταματούν τις ακούσιες συσπάσεις της κύστης. Τα φάρμακα αυτά λέγονται αντιχολινεργικά.
Πως δρουν τα αντιχολινεργικά φάρμακα;
Η λειτουργία της κύστης ελέγχεται από νεύρα που καταλήγουν στο τοίχωμά της. Στις απολήξεις αυτές των νεύρων εκκρίνονται ουσίες που προκαλούν είτε χαλάρωση στη φάση που η κύστη γεμίζει, είτε σύσπαση του μυ της κύστης, στη φάση της ούρησης. Στις ειδικές λοιπόν αυτές νευρικές απολήξεις, που λέγονται υποδοχείς, δρουν τα φάρμακα που δίνουμε για να μεταβάλλουμε τη λειτουργία της κύστης. Τα αντιχολινεργικά φάρμακα δρουν λοιπόν στους νευρικούς υποδοχείς της κύστης και σταματούν τις ακούσιες συσπάσεις της.
Είναι αποτελεσματικά και ασφαλή τα αντιχολινεργικά;
Τα φάρμακα αυτά είναι πολύ αποτελεσματικά και πολύ ασφαλή. Κύριες παρενέργειες είναι η ξηροστομία και η δυσκοιλιότητα, αλλά τα σύγχρονα φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν λιγότερες παρενέργειες με τουλάχιστον το ίδιο καλή αποτελεσματικότητα με τα παλαιότερα.
Όταν τα φάρμακα από το στόμα δεν είναι αποτελεσματικά
Για τις περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα από το στόμα, μπορεί να εφαρμοστούν οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης ή ο ηλεκτρικός νευροερεθισμός.  Η αλλαντική τοξίνη που είναι γνωστή με το εμπορικό όνομα «ΒΟΤΟΧ”, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως διεθνώς με μεγάλη αποτελεσματικότητα και καλή ασφάλεια. Η φαρμακευτική ουσία στην περίπτωση αυτή χορηγείται μέσω ειδικού ενδοσκόπιου, του κυστεοσκοπίου οπότε με ειδική βελόνα ενίουμε το φάρμακο σε συγκεκριμένα σημεία της κύστης. Το φάρμακο διακόπτει τη λειτουργία των νεύρων που ευθύνονται για τις ακούσιες συσπάσεις της κύστης. Η θεραπεία αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 6-12 μήνες.
Τέλος στον νευροερεθισμό τροποποιείται η λειτουργία των νεύρων της κύστης με την διοχέτευση ρεύματος στην σπονδυλική στήλη από μία μπαταρία που εμφυτεύεται στον γλουτό. Η θεραπεία είναι αποτελεσματική σε 7 στους 10 ασθενείς. Η μπαταρία πρέπει να αντικαθισταται κάθε 7 χρόνια.