Γενικές Πληροφορίες

Τι είναι το Andrology update;

Τα Κλινικά Φροντιστήρια "Andrology update” είναι εκπαιδευτικοί κύκλοι μαθημάτων για Ουρολόγους, που διοργανώνει το ΙΜΟΠ επί σειρά ετών. Ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια των ιστορικών κλινικών φροντιστηρίων στην Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα και την Ανδρολογία που ξεκίνησε το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ) το 2001 και μέχρι το 2013 υλοποίησε 31 εκδηλώσεις στις οποίες, διαχρονικά, συμμετείχαν περισσότεροι από 500 Ουρολόγοι και 1000 ιατροί άλλων ειδικοτήτων. Από το 2014 τη διοργάνωση ανέλαβε το ΙΜΟΠ και η εκδήλωση μετονομάστηκε σε Andrology Update. Με την αγάπη των Ουρολόγων έχει καταστεί το ετήσιο εκπαιδευτικό ραντεβού για όλους εκείνους που αγωνιούν να προλάβουν τις εξελίξεις στην Ανδρολογία. Πρόκειται για τα πλέον πρακτικά φροντιστήρια που ιστορικά έχει υλοποιήσει το Ινστιτούτο, αφού δημιουργούν μία αναπαραστατική εικόνα του ιατρείου των Ουρολόγων και οι συνάδελφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι συχνά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, και μέσα από την αναγκαία μίξη της τεκμηριωμένης ιατρικής και της κλινικής εμπειρίας, εξασφαλίζεται η ανανέωση της γνώσης και το μοίρασμα της εμπειρίας. Τα θέματα αναπτύσσονται μέσα από διαδραστικές εκπαιδευτικές διαδικασίες, οι οποίες προκαλούν προβληματισμό και συζήτηση. Ο τελικός στόχος είναι να δοθεί λύση στα προβλήματα των ασθενών και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

Τι περιλαμβάνει το Andrology update φέτος;

Το Andrology update 2019 είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση προτάσεων προς συζήτηση σειράς πρωτοκόλλων διάγνωσης και θεραπείας των Ανδρολογικών παθήσεων. Με βάση σύντομες παρουσιάσεις 15 λεπτών, θα γίνει ένας γόνιμος διάλογος 30 λεπτών ώστε να καταγραφεί η εμπειρία των Ουρολόγων και να βοηθήσει τους συντονιστές να ολοκληρώσουν, μετά τις παρουσιάσεις, τελικούς αλγόριθμους για καθημερινή χρήση στο ιατρείο που θα δημοσιοποιηθούν μέσω του ΙΜΟΠ.

Ομάδες εργασίας: κλινικές δεξιότητες και hands-on training

Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε 4 ομάδες και εναλλάσσονται σε 4 αίθουσες κατά τη διάρκεια του Κλινικού φροντιστηρίου. Ο χρόνος 2 ωρών καλύπτεται με πρακτική άσκηση. Σκοπός των ομάδων εργασίας είναι να εξοικειωθούν οι παρευρισκόμενοι σε θεραπευτικές τεχνικές που όλοι μας χρησιμοποιούμε καθημερινά στα ιατρεία μας. Οι 4 ενότητες είναι γεμάτες κλινικές δεξιότητες και μυστικά της ιατρικής πράξης. Με τη χρήση μοντέλων θα γίνει πρακτική άσκηση στη χρήση των μηχανημάτων κρουστικών κυμάτων, στην εκπαίδευση των ασθενών στις αυτοενέσεις, στη χρήση αυτόματων συστημάτων ενέσεων, στην έγχυση στην πλάκα κλωστηριδίου κολλαγενάσης, καθώς και στη χρήση επιμηκυντή και αντλίας κενού. Επίσης, θα γίνει παρουσίαση των διάφορων τύπων των πεϊκών προθέσεων και θα συζητηθούν πρωτόκολλα τοποθέτησης. Τέλος, μέσα από 4 επιλεγμένα περιστατικά με δύο αίτια υπογονιμότητας θα δοθεί η ευκαιρία συζήτησης για την διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγισή τους.

Πιστοποίηση

Σε κάθε ενότητα, θα υπάρχουν ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, στις οποίες οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να απαντήσουν σωστά τουλάχιστον κατά 60%, ώστε να λάβουν το σύνολο της μοριοδότησης της εκδήλωσης από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό (EACCME). Επίσης θα πρέπει να παρευρίσκονται τουλάχιστον στο 60% των ωρών του συνεδρίου, προκειμένου να λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής, όπως ορίζεται από τον ΕΟΦ.

Ποιους αφορά;

Στα Κλινικά φροντιστήρια μετέχουν ειδικοί ιατροί Ουρολόγοι και ειδικευόμενοι που ολοκληρώνουν την ειδικότητα σύντομα. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος (100 ειδικοί και 20 ειδικευόμενοι) ώστε να ικανοποιούνται οι ιδιαίτερες απαιτήσεις των Ουρολόγων, με πλήθος tips & tricks για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων Ανδρολογίας.