Έληξε 2ο Κλινικό Φροντιστήριο Λειτουργικής και Επανορθωτικής Ουρολογίας

Θεσσαλονίκη 11 Ιουνίου 2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αγριά Βόλου, στις 8 με 10 Μαΐου, το 2ο Κλινικό Φροντιστήριο Λειτουργικής και Επανορθωτικής Ουρολογίας, που οργάνωσε το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (www.imop.gr) και το Κέντρο Εγκράτειας και Παθήσεων του Πυελικού Εδάφους (Κ.Ε.Π.Π.Ε.) της Μονάδας Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (Μ.Μ.Ο.Π.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ειδικοί Ουρολόγοι ανέπτυξαν περιστατικά με συχνά προβλήματα ούρησης σε άντρες και γυναίκες. Οι ειδικοί τόνισαν ότι «μία στις 4 ελληνίδες και ένας στους 12 έλληνες ενήλικες πάσχουν από κάποια μορφή ακράτειας ούρων. Τα προβλήματα της ούρησης τους οδηγούν στην απομόνωση, αφού οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο, τόσο για τις  δραστηριότητες της ημέρας όσο και κατά διάρκεια της νύκτας. Δεν μπορούν να κάνουν απλά πράγματα που αγαπούν, να πάρουν αγκαλιά το εγγόνι τους ή να πάνε για καφέ με φίλους, επειδή φοβούνται μήπως συμβεί κάποιο «ατύχημα», κάποιο επεισόδιο ακράτειας και «ντροπιαστούν».

 

Ειδικότερα στους άντρες,  το πρόβλημα συνήθως εκδηλώνεται  εξαιτίας της υπερτροφίας του προστάτη, μιας πάθησης που, σύμφωνα με τον Καθηγητή Ουρολογίας του Α.Π.Θ., Δ. Χατζηχρήστου, «αφορά 4 στους 10 άντρες στην 5η δεκαετία της ζωής τους, και η συχνότητα αυξάνει συνεχώς με την ηλικία».

«Δυστυχώς, ενώ περισσότερες από 7 στις 10 περιπτώσεις ακράτειας μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, πάνω από τις μισές πάσχουσες δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια, αλλά περιορίζονται σε μη ιατρικές πηγές ενημέρωσης και στη χρήση πάνας ακράτειας» δήλωσε ο Επίκουρος Καθηγητής Ουρολογίας/Νευροουρολογίας του Α.Π.Θ.  ,Α. Αποστολίδης.

Όπως δήλωσαν οι εκπαιδευτές του φροντιστηρίου, το μήνυμα για την ακράτεια είναι ότι πρόκειται για ασθένεια που αφορά σε πολύ κόσμο, αλλά πλέον υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες. Ειδικότερα, εκτός από τις επεμβατικές μεθόδους που και αυτές έχουν εξελιχθεί πολύ, τα νεότερης γενιάς αντιχολινεργικά φάρμακα, όπως η φεσοτεροδίνη,  έχει αποδειχτεί ότι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με επιτυχία που ξεπερνά το 70%.

Tο ΙΜΟΠ, σταθερό στις πολυετείς προσπάθειές του για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ετοίμασε και παρουσίασε μία εκπαιδευτική ταινία ειδικά για ανθρώπους με πρόβλημα, που τιτλοφορείται «Ακράτεια ούρων: ένα υποτιμημένο ιατρικό πρόβλημα». Η ταινία εξηγεί με αναλυτικό και εύληπτο τρόπο, αλλά και με τηνχρήση ειδικών γραφικών, όλες τις διαστάσεις του προβλήματος και τις διαθέσιμες λύσεις. Προβάλλετέ την στην ιστοσελίδα του ΙΜΟΠ (http://www.imop.gr/uro-film-1).