Η εμπειρία του Urotour


 

 

Τι είπαν για το UROTOUR οι Ουρολόγοι που συμμετείχαν

 

Αβακιάν Ραφφή (Αθήνα)

Το πρόγραμμα UROTOUR αποτελεί μια μοναδική εμπειρία όχι μόνο για νέους αλλά και λιγότερο νέους Ουρολόγους. Η δυνατότητα να γνωρίσει κανείς άλλα συστήματα υγείας, συναδέλφους άλλης χώρας και γενικά να έρθει σε επαφή με μια διαφορετική πραγματικότητα ωφελεί σημαντικά και αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για κάτι νέο, για μια νέα αρχή. Το πρόγραμμα είχε πολύ καλή οργάνωση και η υποστήριξη όλων όσων συμμετείχαν σε αυτό ήταν μοναδική. Ομολογώ ότι, σε μια πραγματικά άσχημη συγκυρία για την Ελλάδα, το να βρεθεί κάποιος Έλληνας στο εξωτερικό και μάλιστα σε Ιατρικό Κέντρο τόσο υψηλού επιπέδου εκτός από δύσκολο είναι και αρκετά άβολο. Στην περίπτωση του προγράμματος UROTOUR, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, γιατί τόσο η καλή οργάνωση από την πλευρά των διοργανωτών όσο και η εκτίμηση στο πρόσωπο του καθηγητού, κ. Χατζηχρήστου, συνετέλεσαν στην απόλυτη επιτυχία αυτού. Σίγουρα μία εβδομάδα δεν είναι αρκετή, για να σε κάνει expert σε κάποιο αντικείμενο, και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων. Η γενική, όμως, ιδέα και η έκθεση ενός νέου Ουρολόγου σε κάτι πρωτοποριακό, εξελισσόμενο και τεχνολογικά ανεπτυγμένο κάνει αυτό το πρόγραμμα απίστευτα ωφέλιμη εμπειρία, που θα πρέπει κάθε συνάδελφος να επιδιώξει. Αν και είμαι σίγουρος ότι θα ειπωθεί και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, ειλικρινά ευχαριστώ την επιτροπή αξιολόγησης, το ΙΜΟΠ, τη συντονίστρια του UROTOUR, κ. Τσιούπρου, και φυσικά τον καθηγητή, κ. Χατζηχρήστου, για αυτήν την ευκαιρία.

Αδαμόπουλος Βασίλειος (Καβάλα)

Η δυνατότητα επαφής με ένα κέντρο του εξωτερικού (όπως το Addenbrooke’s Cambridge University Hospital)μέσω του προγράμματος Urotour είναι μια μοναδική ευκαιρία για κάθε Έλληνα Ουρολόγο ο οποίος θα ήθελε είτε στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του είτε αργότερα μετά από μερικά χρόνια εργασίας να δει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας μερικών από τις πλέον αξιόλογες κλινικές Ουρολογίας στην Ευρώπη. Ο τρόπος σκεψης, συμπεριφοράς, οργάνωσης και αντιμετώπισης των ασθενών, τόσο από το ιατρικό οσο και από το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και η υλικοτεχνική υποδομή που θα συναντήσει κάποιος σε αυτά τα κέντρα του δίνουν την χαρά να ελπίζει πως κάποια μέρα ίσως να μπορέσει να τα εφαρμόσει και στη χώρα μας σε ποιο εκτεταμένη κλιμακα παρα την δυσκολία των καιρών.

Η επαφή με αυτά τα κέντρα θα μου επιτρεπόταν να πω ότι θα έπρεπε ήδη να γίνεται κατά τη διαρκεια της ειδικότητας και για χρονικό διαστημα τουλάχιστον 15 ημερών ανα έτος ειδικότητας μια και ο χρόνος των 5 ημερών είναι ελάχιστος μπροστά στον όγκο πληροφοριών που κάποιος μπορεί να πάρει και από την άλλη ο νέος ουρολόγος θα είχε τη δυνατότητα να συγκρίνει την εκπαίδευσή του και τον τροπο λειτουργίας των νοσοκομείων, ενώ παράλληλα θα είχε και τις πρώτες επαφές και γνωριμίες με κάποια ατομα και κέντρα στο εξωτερικό δίνοντας του το έναυσμα για μια μετά το πέρας της ειδικότητας εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα ήδη μετράει κάποια χρόνια ζωής και «τρέχει» με ευχέρια. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει γιατι λείπουν οι δυσκολίες. Σκληρή και υπευθυνη δουλεια από το προσωπικό του ΙΜΟΠ (Κα Τσιούπρου et al), υπο την εποπτεία του Καθ. Δ. Χ’χρήστου καθώς και η υποστήριξη από την εταιρεία Lilly είναι τα κλειδιά της επιτυχίας. Μεγάλο ευχαριστώ σ’ αυτή την υπέροχη ομάδα και στο συνάδελφο Δ. Βολάνη που βοήθησε στην αρχική συνεννόηση με το κέντρο και μας έδωσε χρήσιμη ‘εσωτερική’ πληροφόρηση κατά την παρουσία μας εκεί, καθώς και στο συνταξιδιώτη μου Διομήδη Κοζυράκη για τη φιλία και συμπαράσταση στο ταξίδι μας. 

Αργυρόπουλος Αθανάσιος (Αθήνα)

Στα πλαίσια της συμμετοχής μου στο πρόγραμμα UROTOUR 2013 είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τον τρόπο λειτουργίας και την οργάνωση μιας κλινικής υψηλού επιπέδου του εξωτερικού, όπως είναι η Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Hopital de la Conception στη Μασσαλία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους Έλληνες ουρολόγους στις παρούσες συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας να παρέχεται η δυνατότητα γνωριμίας ενός άλλου συστήματος υγείας, και ιατρών του εξωτερικού που έχουν εκπαιδευθεί με μια διαφορετική λογική. Μου δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσω τους Γάλλους συναδέλφους στην καθημερινή τους επαφή με τους ασθενείς στα ιατρεία, την κλινική και το χειρουργείο και να αποκομίσω πολύτιμες γνώσεις. Λόγω της παραμονής μας για δύο εβδομάδες είχαμε τη δυνατότητα με το συνάδελφο Ιωάννη Γεωργόπουλο να δούμε μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων, αλλά και τον τρόπο συνολικής αντιμετώπισης των ασθενών με ιδιαίτερο σεβασμό, ενδιαφέρον και αίσθημα ευθύνης, όσο μικρό ή μεγάλο κι αν ήταν το πρόβλημά τους. Οι ιατροί της κλινικής μας βοήθησαν ιδιαίτερα στην επικοινωνία και επίλυση κάθε προβλήματος, και πιστεύω ότι ανοίξαμε διαύλους επικοινωνίας και για το μέλλον. Θερμά συγχαρητήρια στον καθηγητή κ. Χατζηχρήστου και στην συντονίστρια του ΙΜΟΠ Κα Τσιούπρου για την άψογη οργάνωση της επίσκεψης. Ο σκοπός του προγράμματος εξυπηρετείται και με το παραπάνω, και ελπίζω να υπάρξει η δυνατότητα και άλλοι  πολλοί συνάδελφοι να συμμετάσχουν στο UROTOUR!

Βεργετάκη Ουρανία (Ηράκλειο Κρήτης)

Το όφελος από την επίσκεψη στο συγκεκριμένο κέντρο αντλείται από τη γνωριμία με τη σωστή οργάνωση, το σύγχρονο εξοπλισμό, την εξαιρετική επιστημονική γνώση και κυρίως, από την πραγματική και ειλικρινή καλή διάθεση των όσων γνωρίσαμε, να μας μεταφέρουν γνώση και εμπειρία κατά την παραμονή εκεί. Νομίζω ότι ο σκοπός του προγράμματος Urotour είναι ακριβός αυτός και όσο με αφορά, επιτεύχθηκε!

Βολάνης Δημήτριος (Αθήνα)

Με αφορμή την επικείμενη διοργάνωση του UROTOUR 2011, θα ήθελα να παραθέσω την εμπειρία μου από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, με σκοπό τη βοήθεια των φετινών υποψηφίων να επιλέξουν το κέντρο που θα καλύπτει περισσότερο τις ατομικές τους ανάγκες. Όσον αφορά στο εκπαιδευτικό κομμάτι, μεγαλύτερη έμφαση από τους γερμανούς συναδέλφους δόθηκε στην παρουσίαση των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών (laser προστατεκτομή, URS, PCNL, λαπαροσκοπική χειρουργική, SITUS κτλ.) που πραγματοποιούνται στο συγκεκριμένο κέντρο. Κατά την τελευταία ημέρα του προγράμματος, στην Κλινική έλαβε χώρα ένα hands-on training course στη λαπαροσκοπική νεφρεκτομή, στο οποίο ως φιλοξενούμενους μας δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό. Η Μονάδα Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων μέσω του προγράμματος UROTOUR καταβάλλει μία αξιέπαινη προσπάθεια να προσφέρει περαιτέρω κλινική εκπαίδευση στους νέους Έλληνες Ουρολόγους, φέρνοντάς τους σε επαφή με κάποια από τα μεγαλύτερα Ουρολογικά Κέντρα της Ευρώπης. Κατά τη γνώμη μου, η σχεδίαση και υλοποίηση της επίσκεψης, υπό τον συντονισμό της κυρίας Χρύσας Πιπιλάκη και την εποπτεία του Καθηγητή, Δημήτρη Χατζηχρήστου, ήταν καθ' όλα άριστη. Αναμφισβήτητα, το διάστημα παραμονής είναι περιορισμένο, ωστόσο δίδεται μία εικόνα της δομής και λειτουργίας κάποιων κέντρων αναφοράς, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επισκέψεις και συνεργασία στο μέλλον.

Βολωνάκης Ιωάννης (Ηράκλειο)

Το πρόγραμμα UROTOUR αποτελεί μία καταπληκτική ευκαιρία για τους νέους ουρολόγους να επισκεφτούν ένα αναγνωρισμένο κέντρο του εξωτερικού ώστε να αποκτήσουν εμπειρίες και γνώσεις. Μας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τον τρόπο λειτουργίας και την οργάνωση κλινικών πέραν της ελληνικής πραγματικότητας. Να παρακολουθήσουμε επεμβάσεις που ενδεχομένως να μην είχαμε την δυνατότητα να δούμε κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης μας και να αποκομίσουμε γνώσεις σε ειδικά θέματα της ουρολογίας. Επίσης προσφέρει την δυνατότητα επικοινωνίας με τους ιατρούς του κέντρου για μια πιθανή νέα επίσκεψη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή ακόμα και για μετεκπαίδευση εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα από το κέντρο. Ήταν μία καταπληκτική εμπειρία και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Καθηγητή Δημήτριο Χατζηχρήστου και τους συνεργάτες του στο ΙΜΟΠ για την ευκαιρία που μου πρόσφεραν.

Γεωργαλής Αθανάσιος (Αθήνα)

Αρχικά, θα ήθελα να εκφράσω τα πιο θερμά μου ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δόθηκε να έχω την εμπειρία του UroTour. Πραγματικά, θεωρώ πως, για κάποιον που δεν έχει εικόνες από μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, είναι προνόμιο η συμμετοχή του σε τέτοιες αξιέπαινες πρωτοβουλίες. Θεωρώ τον εαυτό μου πραγματικά προνομιούχο που έλαβα την τιμή να συμμετάσχω σε αυτό το πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που, εκ των πραγμάτων, αφορά κυρίως σε νέους συναδέλφους, φιλόδοξους, ανήσυχα πνεύματα, που βρίσκονται σχετικά νωρίς στην καριέρα τους και που τους δίνεται η δυνατότητα να πάρουν ερεθίσματα σχετικά με το τι θέλουν περισσότερο να κάνουν ως Ουρολόγοι και το πώς αυτό μπορεί να γίνει με τον πιο επιστημονικό και επαγγελματικό τρόπο. Σε ό,τι με αφορά, οι προσδοκίες μου βρέθηκαν κατώτερες από αυτά που το UroTour μου πρόσφερε. Τη συνολική αλλά και τις επιμέρους εικόνες, από αυτήν την εβδομάδα, μόνο με τα καλύτερα λόγια μπορεί να περιγράψει κανείς. Κύριε Καθηγητά, και πάλι σας ευχαριστώ! Και εύχομαι αυτή η πρωτοβουλία να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, ώστε κι άλλοι συνάδελφοι να έρθουν στην ευχάριστη θέση που βρίσκομαι εγώ τώρα, να έχω συμμετάσχει στο UroTour.

Γεωργόπουλος Ιωάννης (Αθήνα)

Το Urotour είναι ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους ουρολόγους να επισκεφτούν ένα αναγνωρισμένο κέντρο του εξωτερικού και να αποκτήσουν γνώση και εμπειρίες. Και όντως το κατάφερε. Ιδιαίτερα εγώ και ο συνάδελφος και φίλος Θάνος Αργυρόπουλος είχαμε τη δυνατότητα να παραμείνουμε 2 εβδομάδες (αντί για 1) στην ουρολογική κλινική και μονάδα μεταμόσχευσης νεφρού του νοσοκομείου A.P-H.M HOPITAL de la CONCEPTION της Μασσαλίας και έτσι να παρακολουθήσουμε περισσότερα. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω επεμβάσεις, που δυστυχώς στην Ελλάδα, λόγω έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής, δεν είναι εύκολο να τις παρακολουθήσεις. Ήταν μία καταπληκτική εμπειρία και ευχαριστώ θερμά τον Καθηγητή Δημήτριο Χατζηχρήστου και τους συνεργάτες του στο ΙΜΟΠ για την ευκαιρία που μου πρόσφεραν.

Γιαννόπουλος Σταύρος (Αλεξανδρούπολη)

Το πρόγραμμα UROTOUR αποτελεί μια καταπληκτική ευκαιρία να επισκεφτεί κάποιος ένα Ουρολογικό Κέντρο αριστείας του εξωτερικού. Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα έξοδα και οι κλινικές που προσφέρονται είναι εξαιρετικές. Η διάρκεια της μιας εβδομάδας είναι αρκετή, για να γνωρίσει ο συμμετέχων τον τρόπο λειτουργίας της κλινικής, κάποιες από τις δραστηριότητές της, το ύφος και το ήθος του προσωπικού και να αποκτήσει ένα δίαυλο επικοινωνίας για μελλοντική επίσκεψη ή συνεργασία. Επίσης, στο διάστημα αυτό μπορεί κανείς να αποκομίσει γνώσεις σε ειδικά θέματα, έτσι ώστε να λύσει απορίες, να βελτιώσει τεχνικές και να γνωρίσει νέα πράγματα. Η εβδομάδα περνά ευχάριστα και εποικοδομητικά, και η επιστροφή συνδυάζεται με διαφορετική οπτική γωνία σε παρά πολλά θέματα.

Γιούρης Απόστολος (Σέρρες)

Μέσω  του  ΙΜΟΠ  και  στο  πλαίσιο  του  UROTOUR  2012,   από  14-21  Οκτωβρίου  2012, ταξίδεψα  στο  Ίνσμπρουκ, προσκεκλημένος  από  την  Πανεπιστημιακή  κλινική  και  τον  Δ/ντη  της  Καθηγητή   Dr  Wolfgang  Horninger, για  να  παρακολουθήσω  το  ημερήσιο  πρόγραμμα  και  τις  δραστηριότητες  της  κλινικής. Η όλη  οργάνωση  από  το  ΙΜΟΠ  ήταν  άψογη όσον  αφορά  τη  μετακίνηση, τη  διαμονή, τις  πληροφορίες  αλλά  και  την  επικοινωνία  με  την  κλινική  υποδοχής. Εξαιρετική  η συμβολή  της  Κας  Τσιούπρου  από  το  ΙΜΟΠ  στην  επιτυχία  του ταξιδιού   αλλά  και  της  Κας  Gabriele Schwitzer  γραμματέα  του  Καθηγητή  Horninger  η  οποία  μας  βοήθησε  αφάνταστα  στην  προσαρμογή  μας  στην  κλινική.
Η  επίσκεψη αυτή υπήρξε  μια  μοναδική, αξέχαστη  εμπειρία. Μου  δόθηκε  η  ευκαιρία  να  δω  τον  καθημερινό  τρόπο  λειτουργίας  της  κλινικής, την  οργάνωση  της κάτι  το  οποίο  είναι  εντυπωσιακό  και  άξιο μίμησης. Ταυτόχρονα  παρακολούθησα  αναγνωρισμένους  Καθηγητές  να  χειρουργούν  στο  οικείο  περιβάλλον  με  τη  βοήθεια  των  μόνιμων  συνεργατών  τους  και  να  ολοκληρώνουν  το  χειρουργείο  άψογα  και  σε  πολύ σύντομο  χρονικό  διάστημα. Παράλληλα  είχα   τη  δυνατότητα να  παρακολουθήσω  πάρα  πολύ  μικρά  tricks  τα  οποία  θα  προσπαθήσω  να  εφαρμόσω  στην  καθημερινή  πρακτική  μου και  να  συζητήσω  με  σαφώς  πιο  έμπειρους  χειρουργούς  την αποτελεσματικότητα  τεχνικών  που  μέχρι  την   επίσκεψη  μου διάβαζα  μόνο  σε δημοσιεύσεις. Ταυτόχρονα  το  UROTOUR  2012  μου  έδωσε  τη  δυνατότητα  να  ανοίξω  ένα  δίαυλο  επικοινωνίας  με  τη  συγκεκριμένη  κλινική  τόσο  για  διαδικτυακή  επικοινωνία  όσο  και  για  μελλοντική  νέα   επίσκεψη  μου. Ήμουν τυχερός που γνώρισα  τον  συνάδελφο, συνταξιδιώτη  Σπύρο  Σπανόπουλο  σε  μια  εβδομάδα  που  θα  μας  μείνει  αξέχαστη  τόσο  από  επιστημονικής  όσο και  από  γαστριμαργικής  άποψης.

Γκαγκαλίδης Κωνσταντίνος (Ξάνθη)

Σκεπτόμενος την ημέρα της αίτησής μου για το πρόγραμμα Urotour, μήνες μετά νιώθω ότι έπραξα ένα από τα πιο σημαντικά πρώτα βήματα στην νέα σταδιοδρομία μου ως ειδικός ουρολόγος. Είχα την δυνατότητα να επισκεφθώ ένα κέντρο αριστείας, την Ουρολογική κλινική του Νοσοκομείου Rangueil στην Toulouse, να γνωρίσω τον τρόπο εργασίας, τη νοοτροπία, τη συνεργασία και την οργάνωση της κλινικής μια άλλης χώρας.  Η ευκαιρία μιας πρώτης επίσκεψης σε κλινική του εξωτερικού μέσω του προγράμματος, αποτέλεσε μια δυνατή και θετική εμπειρία, με αποτέλεσμα να ξεπεραστούν οι απορίες και οι φόβοι για το τι μπορεί να συναντήσεις σε μια κλινική του εξωτερικού. Θεωρώ ότι είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να στρέψει προς μια διαφορετική, δημιουργική πορεία την καριέρα ενός νέου ουρολόγου, δίδοντας ευκαιρίες διεξόδου για κάτι καινούριο και ιδανικό. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Καθηγητή κ. Χατζηχρήστου και την κ. Μαρίνα Τσιούπρου για την άψογη οργάνωση και την ευχή για συνέχεια του προγράμματος. Το πρόγραμμα UROTOUR συστήνεται ανεπιφύλακτα σε κάθε νέο συνάδελφο.

Γκρίτσιος Παύλος (Θεσσαλονίκη)

Εκπαιδευτικά δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι σε μια εβδομάδα μπορεί να αποκτήσει Ουρολογική γνώση ή δεξιότητα. Ίσως εμείς ήμασταν και σε αυτό τον τομέα τυχεροί, που μπορέσαμε και παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό Masterclass της κλινικής στην Ενδοουρολογία, την τελευταία ημέρα της παραμονής μας. Το μεγαλύτερο όφελος, όμως, από αυτή μας την επίσκεψή ήταν η επαφή με τον τρόπο λειτουργίας και εργασίας των κορυφαίων αυτών Ουρολόγων. Ο τρόπος προσέγγισης του ασθενούς, η συμπεριφορά προς τον ασθενή, ακόμα και η οργάνωση των ιατρείων και της κλινικής αποτέλεσε για μένα το κύριο όφελος. Διευρύνθηκε και πλουτίστηκε η Ουρολογική και επαγγελματική σκέψη μου. Επιπλέον, προσφέρθηκε και δίαυλος επικοινωνίας με αρκετούς από τους συναδέλφους που εργάζονταν εκεί. Πάρα πολύ καλή εμπειρία για κάθε Ουρολόγο, ιδίως εάν είναι ιδιώτης, για να διευρύνει τους ορίζοντές του και να έρθει σε επαφή με τον τρόπο εργασίας και συμπεριφοράς των κορυφαίων Ευρωπαίων Ουρολόγων. Από άποψη οργάνωσης ήταν εξαιρετικό. Ίσως θα έπρεπε να είναι περισσότερο στοχευμένο το πρόγραμμα και τον στόχο του να τον γνωρίζουν από πριν τα μέλη της κλινικής υποδοχής.

Δεϊρμεντζόγλου  Σταύρος (Καβάλα)

Το UROTOUR 2010 μόνο επιτυχημένο μπορεί να χαρακτηριστεί τόσο στη σύλληψη όσο και στην πραγματοποίησή του. Σε ένα μεγάλο μέρος, κάλυψε τους λόγους για τους οποίους ζήτησα να συμμετάσχω σε αυτό το πρόγραμμα. Όμως, όταν όλα χαρακτηρίζονται εξαιρετικά, τότε δεν υπάρχει και περιθώριο βελτίωσης. Οπότε οφείλω να καταθέσω την πρότασή μου για κάποιες πιθανές βελτιώσεις στο μέλλον. Λόγω του περιορισμένου χρόνου (μόλις 5 εργάσιμες ημέρες) θα μπορούσε να υπάρξει, ύστερα από καλύτερο συντονισμό και πριν από την άφιξή μας, προγραμματισμός για περιστροφή (rotation) σε όλες τις δραστηριότητες της κλινικής (τμήμα τακτικών εξωτερικών ιατρείων Γενικής Ουρολογίας και εξειδικευμένων εξωτερικών ιατρείων, χειρουργεία, επίσκεψη στους θαλάμους), ώστε να μην υπάρχει πολύτιμος νεκρός χρόνος. Τέλος, στο διάστημα που έλαβε χώρα το UROTOUR 2010, συνέπιπτε και το St Peter’s course, που διοργανώνεται από την ίδια κλινική. Έτσι, ο ενδιαφερόμενος είχε τη δυνατότητα επιπλέον συμπυκνωμένης γνώσης, κάτι που μπορεί να ισχύσει και στο μέλλον. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και συγχαρητήρια, λοιπόν , στους διοργανωτές που έχουν τη διορατικότητα να εκτιμήσουν ότι η γνώση επιτυγχάνεται με τη συνεχή τριβή και απόκτηση εμπειριών, τόσο στην ημεδαπή όσο και στο εξωτερικό.

Δημητριάδης Χαράλαμπος (Κομοτηνή)

Ένας σταθμός στη δύσκολη διαδρομή της ουρολογικής μου ζωής ,ξεκίνησε με έναυσμα το μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα Urotour 2013 στην ουρολογική κλινική του James Hospital του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλα ξεκίνησαν στον Urotour 2012, στον οποίο δυστυχώς δεν συμμετείχα. Δεν πτοήθηκα όμως και δήλωσα συμμετοχή στο αμέσως επόμενο, του 2013. Ακούγοντας τον κ Χατζηχρήστου να μου ανακοινώνει με τον ιδιαίτερα χαρισματικό του τρόπο (που είναι παγκοσμίως γνωστός) τη χορήγηση της μετεκπαιδευτικής υποτροφίας για το συγκεκριμένο κέντρο και την Κα Τσιούπρου να φροντίζει για όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες σχετικά με τη διαμονή μας, τη μεταφορά μας και τις οικονομικές μας στηρίξεις, ένιωσα ιδιαίτερη χαρά και ευγνωμοσύνη. Η ΙΜΟΠ καταβάλλει μία αξιέπαινη προσπάθεια να προσφέρει περαιτέρω κλινική εκπαίδευση στους νέους Έλληνες Ουρολόγους, φέρνοντάς τους σε επαφή με κάποια από τα μεγαλύτερα Ουρολογικά Κέντρα της Ευρώπης αλλά δυστυχώς μόνο για μια εβδομάδα στην οποία όλα διαδραματίζονται με κινηματογραφική ταχύτητα. Ταυτόχρονα στο Urotour 2013  υπήρξα πολύ τυχερός που γνώρισα τον εξαίρετο απ’ όλες τις απόψεις, συνάδελφο Μιχαήλ Χριστοδούλου σε μια βδομάδα που θα μας μείνει αξέχαστη τόσο από επιστημονικής όσο κι από στιγμές χαλάρωσης.

Ευθυμίου Ιωάννης (Καλαμάτα)

Ειλικρινά συγχαρητήρια στον κ. Χατζηχρήστο και στην εταιρία Lilly που επιχορηγεί το πρόγραμμα, για τη δυνατότητα που δίνουν κάθε χρόνο σε νέους γιατρούς να αποκτήσουν μια επαφή με τα ξένα κέντρα αριστείας, καθώς επίσης και στην κ. Τσιούπρου για την άψογη οργάνωση της επίσκεψής μας μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί πλέον έναν θεσμό που  πραγματικά συμβάλλει τα μέγιστα στην ουσιαστική εκπαίδευση των νέων ουρολόγων και εύχομαι όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενισχυθεί στο μέλλον.

Ευσταθίου Κώστας (Βόλος)

Tο πρόγραμμα είναι εξαιρετικό και αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές γιατί δίνει την δυνατότητα σε νέους ουρολόγους να γνωρίσουν ολοκληρωμένα κέντρα του εξωτερικού. Αυτό δε του LEUVEN, ήταν πραγματική αποκάλυψη μια και σε μια τόσο μικρή επαρχιακή πόλη υπάρχει μια τόσο δυναμική κλινική.

Ευχαριστούμε πολύ

Ζάχος Ιωάννης (Λάρισα)

Το Urotour είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε νέους Ουρολόγους, που δεν είχαν την ευκαιρία, να επισκεφτούν ένα κέντρο αναφοράς. Η οργάνωση και η εξειδίκευση του συγκεκριμένου Κέντρου παρέχει τη δυνατότητα στον νέο Ουρολόγο να μετεκπαιδευτεί σε πολλά καινούργια αντικείμενα στον χώρο της Ουρολογίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΜΜΟΠ, που μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω αυτήν την εμπειρία, και να δώσω συγχαρητήρια στους εμπνευστές αυτής της ιδέας. Τέλος, θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε ένα νέο συνάδελφο να θέσει υποψηφιότητα για το επόμενο Urotour.

Ζούγκας Κωνσταντίνος (Ρόδος)

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία που μας δόθηκε (παρά το σύντομο χρονικό διάστημα), έτσι ώστε να γνωρίσουμε τη δομή-λειτουργία ενός κέντρου αναφοράς σε ένα διαφορετικό σύστημα υγείας. Η οργάνωση του προγράμματος ήταν ιδανική. Ίσως θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερη διάρκεια. Ευχαριστούμε το ΙΜΟΠ και όλους τους συντελεστές για την εμπειρία αυτήν. Τα σχόλια είναι ιδιαιτέρως θερμά. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποκτήσαμε (στο μέτρο του δυνατού) εμπειρίες, είδαμε διαφορετικές προσεγγίσεις, σκέψεις και τεχνικές γνωστών συναδέλφων, με αρκετούς από τους οποίους κρατήσαμε επικοινωνία. Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία που σίγουρα θα αποδειχτούν σημαντικά εφόδια για τη συνέχεια της πορείας μας.

Ιωαννίδης Κωνσταντίνος (Κόρινθος)

Είχα την τύχη από τις 14 έως τις 18 Νοεμβρίου 2011 να μετάσχω μέσω του προγράμματος Urotour, ως Observer, στις εργασίες της Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής της Αμβέρσας στο Βέλγιο. Το Urotour αποτελεί ένα άριστο εργαλείο για την προώθηση επιστημονικών και επαγγελματικών στόχων των συμμετεχόντων, καθώς και του γενικότερου συμφέροντος της Ουρολογικής κοινότητας και ακολούθως πολλαπλασιαστικά, κατά τη γεωμετρική λογική, του συνόλου του ιατρικού κόσμου της χώρας μας. Κατά τη βραχύχρονη παρουσία σε ένα κέντρο αριστείας, ο εκπαιδευόμενος λαμβάνει μηνύματα που άπτονται της εξειδίκευσης του συγκεκριμένου τμήματος, της ειδικότητας της Ουρολογίας γενικότερα, της οργανωτικής δομής μιας πρότυπης κλινικής, της λειτουργίας ενός σύγχρονου νοσοκομείου αλλά και πολιτιστικά μηνύματα σχετικά με τις κοινωνικές δομές, την κουλτούρα και το ήθος ενός άλλου ευρωπαϊκού λαού. Παράλληλα, δύναται να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο του τουριστικά, δίνοντας και μια νότα ψυχαγωγίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οφείλω να τονίσω, επίσης, ότι η οργάνωση του εγχειρήματος από το ΙΜΟΠ, για το οποίο και εκφράζω τον απεριόριστο σεβασμό μου και τις ευχαριστίες μου, ήταν άρτια, τόσο σε θέματα καταλύματος και μετακίνησης όσο και σε θέματα ενημέρωσης σχετικά με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τη δυνατότητα για ψυχαγωγία τις λιγοστές ελεύθερες ώρες της ημέρας και το ελεύθερο Σαββατοκύριακο, που ακολούθησε την εβδομάδα εκπαίδευσης. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι οι εμπειρίες που αποκομίζει ο εκπαιδευόμενος από τη δραστηριοποίηση του εντός ενός εύκρατου περιβάλλοντος μιας πρότυπης Ουρολογικής Κλινικής είναι ανεκτίμητες. Η τροποποίηση και η εν συνεχεία κατά το δυνατόν εφαρμογή των θετικών προτύπων –επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών– στην ελληνική πραγματικότητα είναι πλέον ένα προσωπικό στοίχημα.

Καζαντζίδης Σταύρος (Θεσσαλονίκη)

Η εμπειρία είναι μοναδική για κάθε νέο Ουρολόγο. Δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον τρόπο εργασίας, τη συμπεριφορά και τη λειτουργικότητα μιας διεθνώς αναγνωρισμένης Ουρολογικής Κλινικής και των στελεχών της. Είναι μια εμπειρία που διευρύνει τον τρόπο σκέψης και αντίληψης κάποιων καταστάσεων, πέρα από τα ελληνικά στερεότυπα που μας προσφέρει το δικό μας σύστημα εκπαίδευσης. Η ιδέα και η οργάνωση του προγράμματος είναι άριστη. Ταυτόχρονα, αναγνωρίστηκε ως ιδιαίτερα αξιόλογη και από την κλινική που μας φιλοξένησε, όπου συζητήθηκε μεταξύ των άλλων πως το πρόγραμμα ίσως θα ήταν ακόμη καλύτερο, εάν είχε μεγαλύτερη διάρκεια και συγκεκριμένο αντικείμενο. Σίγουρα, το χρονικό περιθώριο, για να μπορέσεις να αποκτήσεις νέες γνώσεις ή δεξιότητες από αυτό το πρόγραμμα, είναι πάρα πολύ μικρό – δεν ήταν όμως αυτό το ζητούμενο. Μέσα σε αυτήν την εβδομάδα. είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τον τρόπο λειτουργίας, συμπεριφοράς κι επαγγελματικότητας καταξιωμένων συναδέλφων, που δραστηριοποιούνται σε μια από τις πλέον οργανωμένες Ουρολογικές Κλινικές της Ευρώπης. Με  την επαφή που είχα μαζί τους, σε αυτό το σύντομο διάστημα, αποκόμισα μια καλύτερη ιδέα και εικόνα ως προς τη διαχείριση της εργασίας, καθώς και έναν δίαυλο επικοινωνίας με κάποιους από αυτούς. Ιδιαίτερα θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι κατά την παραμονή μου στο AMC είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω το εκπαιδευτικό Masterclass που διοργάνωσε η Κλινική, στην Ενδοουρολογία, με την παρουσία επιπλέον ικανών και καταξιωμένων συναδέλφων, από όλη την Ευρώπη.

Καλυβιανάκης Δημήτριος (Ηράκλειο Κρήτης)

Το Urotour δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία σε νέους συναδέλφους που δεν είχαν ως τώρα την δυνατότητα να επισκεφτούν κάποια κέντρα αναφοράς στο εξωτερικό. Η άρτια  οργάνωση του εγχειρήματος από τους διοργανωτές  (εισιτήρια, διαμονή, κάλυψη προσωπικών εξόδων), σε συνδυασμό με την άρτια επιλογή του συγκεκριμένου κέντρου στην Ισπανία, παρέχει την ευκαιρία για εκπαίδευση σε ένα νέο Ουρολόγο. Το συγκεκριμένο κέντρο μπορεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα ειδικών αντικειμένων (λαπαροσκοπική, Ανδρολογία, υπογονιμότητα, Ενδοουρολογία, Ογκολογία) και να παρέχει εμπειρίες από καταξιωμένους, έμπειρους και εξειδικευμένους Ουρολόγους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΜΜΟΠ και τους εμπνευστές αυτής της ιδέας, που μου έδωσαν την ευκαιρία να ζήσω αυτήν την εμπειρία, που είναι πραγματικά καινοτόμος για τα ελληνικά δεδομένα, και να παροτρύνω κάθε νέο συνάδελφο να υποβάλει υποψηφιότητα στο επόμενο Urotour.

Καρτσακλής Παναγιώτης (Ζάκυνθος)

Νομίζω ότι κάποιος θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του τυχερό, όταν συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα σαν το UROTOUR. Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε νέους Ουρολόγους να γνωρίσουν τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας ξένων ευρωπαϊκών κέντρων, καθώς και να μοιραστούν τον τρόπο σκέψης άλλων συναδέλφων. Αυτό συντελεί στην επιστημονική εξέλιξη και στην αναβάθμιση της κλινικής τους σκέψης, ενώ, συγχρόνως, απομυθοποιεί στερεοτύπες απόψεις. Χαρακτηρισμοί, όπως πρωτοπόρο, καινοτόμο, άρτια οργανωμένο «αδικούν» το πρόγραμμα, αφού η πραγματική του αξία είναι ανώτερη των λέξεων. Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων, τους εμπνευστές και διοργανωτές αυτής της προσπάθειας και εύχομαι το UROTOUR να γίνει θεσμός, ώστε να δίδεται η δυνατότητα σε νέους συναδέλφους να συμμετέχουν και στο μέλλον. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική της Perugia, παρακολούθησα διαφορετικές τεχνικές, λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, στις οποίες δεν είχα εκπαιδευτεί ως ειδικευόμενος και θαύμασα τον εξοπλισμό του συγκεκριμένου νοσοκομείου. Συμπερασματικά, όμως, θα έλεγα ότι η Ουρολογική σκέψη και ο τρόπος αντιμετώπισης του περιστατικού από τους ξένους συναδέλφους δεν διέφεραν σημαντικά από αυτά που ήδη γνωρίζω. Το γεγονός αυτό με βοήθησε να κατανοήσω ότι ασκώ αρκετά καλά την ειδικότητά μου, πρόσθεσε στην αυτοπεποίθησή μου και μου έδωσε θέληση να ασχοληθώ και με διαφορετικούς τομείς της Ουρολογίας.

Κατσένης Νικόλαος (Αθήνα)

Το πρόγραμμα προσφέρει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία στο συμμετέχοντα. Εμπειρία επιστημονική, επαγγελματική, κοινωνική, εμπειρία αυτογνωσίας.
Το όλο πακέτο της state of the art άσκησης της επιστήμης μας, του αρμονικού πλέγματος συνθηκών εργασίας και επιλεγμένου προσωπικού και της ηρεμίας που προσφέρει η κεντρικοευρωπαική κουλτούρα αποτελεί μια όαση σε μια για πολλούς άνυδρη ελληνική καθημερινότητα.
Οι άνθρωποι που είχαν πριν το πρόγραμμα την ευκαιρία να βιώσουν αυτό το περιβάλλον, επιβεβαιώνουν και εμπεδώνουν τα συμπεράσματά τους ενώ παράλληλα εμπλουτίζουν τα επιστημονικά ερεθίσματά τους. Αυτοί δε, που το βιώνουν για πρώτη φορά, αποκτούν ένα μέτρο σύγκρισης για το που βρίσκονται είτε επιστημονικά είτε/και οργανωτικά, ή αλλιώς ένα στόχο για το που πορεύονται βελτιούμενοι.
Αν θα μιλήσω προσωπικά, θα πω πως το πρόγραμμα με ωφέλησε πολλαπλά. Η γνωριμία με πρωτοπόρους συναδέλφους αλλά και ουρολόγους από όλο τον κόσμο που επίσης επισκέπτονταν το κέντρο είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η μύηση στη mini PNL και το ερέθισμα για μετεκπαίδευση επίσης προσμετράται στα οφέλη. Τέλος το αίσθημα ότι δύναμαι να ξεκινήσω ξανά εύκολα (πιο πέρα) από το σημείο που έμεινα εγκαταλείποντας τη Γερμανία το 2014 είναι κάτι που το πρόγραμμα μού βεβαίωσε.

Κοζυράκης Διομήδης (Αθήνα)

Η επίσκεψη στο εν λόγω νοσοκομείο, η επαφή με συναδέλφους ουρολόγους με μεγάλη εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση, καθώς η παρακολούθηση καινοτόμων χειρουργείων και τεχνικών αποτελεί για μένα πολύτιμη και αξέχαστη εμπειρία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΙΜΟΠ για την δυνατότητα που μου έδωσε να πραγματοποιήσω αυτή την επίσκεψη καθώς και στο προσωπικό του νοσοκομείου Addenbrook’s για την θερμή φιλοξενία και την εγκαρδιότητά του. 

Κόπτσης Μιχαήλ (Θεσσαλονίκη)

Σε μία δύσκολη οικονομική και επαγγελματική χρονική περίοδο για την χώρα και τους πολίτες της αισθάνομαι τυχερός και ευτυχής που μου δόθηκε η δυνατότητα μέσω του ΙΜΟΠ να συμμετάσχω στο πρόγραμμα UROTOUR 2015. Το UROTOUR 2015 μου έδωσε την ευκαιρία  να επισκεφτώ ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας στο χώρο της Ουρολογίας, πιο συγκεκριμένα το “Centre of Urology, Andrology & Kidney Transplantation, Polyclinic Hospital of the University of Bari.”

Κατά την επίσκεψή μου είχα την ευκαιρία και τιμή να γνωρίσω και να συνομιλήσω με τους Ιταλούς Καθηγητές και συναδέλφους. Η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή καθώς όλη η κλινική, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ήταν ενήμεροι για την άφιξή μας δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα κλίμα ευχάριστο, σαν να αποτελούσαμε κι εμείς μέρος της ομάδας τους και για αυτό τον λόγο τους ευχαριστώ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους υπέθυνους του προγράμματος Prof Battaglia, Prof Bettocchi, Dott. Palumboγια την άψογη φιλοξενία τους. Μου δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσω τις δραστηριότητες της κλινικής και των τακτικών της Ιατρείων, πληθώρα χειρουργείων με κορυφαία αυτών μεταμοσχεύσεις νεφρών από ζωντανό δότη και μη, όπως και επέμβαση αλλαγής φύλλου από άνδρα σε γυναίκα. 

Όλα αυτά βέβαια δεν θα είχαν επιτευχθεί χωρίς την άψογη οργάνωση του ΙΜΟΠ, τη συντονίστρια του UROTOUR, κ. Τσιούπρου, και φυσικά τον Καθηγητή Χατζηχρήστου τους οποίους και ευχαριστώ θερμά.

Είναι γεγονός βέβαια ότι η εκπαιδευτική αυτή εβδομάδα δεν επαρκή για να γίνει κάποιος expert με το αντικείμενο του κέντρου. Η ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν της νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στον χώρο της Ουρολογίας καθώς και να συνάψουν διαπροσωπικές σχέσεις με τους υπεύθυνους του Κέντρου εκτιμώ πως είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα της συμμετοχής στο πρόγραμμα του UROTOUR. Παροτρύνω λοιπόν με αυτόν τον τρόπο όλους τους νέους συναδέλφους να επωφεληθούν από την μοναδική ευκαιρία που τους δίδεται μέσω του ΙΜΟΠ.  

Κούκος Σωτήρης (Βέροια)

Το πρόγραμμα UroTour αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για νέους ουρολόγους να επισκεφτούν ένα Ουρολογικό Κέντρο αριστείας του εξωτερικού. Τους δίνεται η ευκαιρία, αν και για περιορισμένο χρόνο, να αποκτήσου μια εικόνα της δομής, της λειτουργίας, της καθημερινής κλινικής πράξης, των εξελίξεων στην ουρολογία αλλά και να γνωρίσουν από κοντά τους ανθρώπους το έργο των οποίων παρακολουθούν και θαυμάζουν. Ακόμη τους δίνετε η ευκαιρία να συνάψουν σχέσεις και διαύλους επικοινωνία με τα κέντρα τα οποία επισκέπτονται που μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμοι στο μέλλον. Το σημαντικότερο όμως πιστεύω απ΄όλα είναι ότι βοηθά τον Έλληνα Ουρολόγο να απομυθοποιήσει τους ιατρούς του εξωτερικού και να καταλάβει ότι η γνώση, η εμπειρία, η θέληση και η αγάπη του για αυτό που κάνει, παρά το όποια προβλήματα συναντά, είναι μοναδικά. Θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που μπόρεσα να συμμετάσχω σε αυτό το πρόγραμμα, ευελπιστώ στην συνέχισή του και παροτρύνω τους νέους συνάδελφους να επιδιώξουν να συμμετάσχουν σ' αυτό. Κρίμα που το πρόγραμμα αυτό δεν αποτελεί μια υποχρέωση και προϋπόθεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του κράτους αλλά ένα προσωπικό όραμα που κατάφερε να κάνει πραγματικότητα και θεσμό για τέταρτη χρονιά πλέον ο Καθ. κ. Δ. Χατζηχρήστου. Θα ήθελα να συγχαρώ ακόμη μια φορά τον υπεύθυνο του προγράμματος τον Καθ. κ. Χατζηχρήστου, τους κκ. Αλεβιζάτο, Αποστολίδη, Περιμένη και Μαμουλάκη που συνδράμουν στην συνεργασία και επιλογή των κέντρων αριστείας, την υπεύθυνη για την οργάνωση των ταξιδιών την κ. Τσιούπρου και φυσικά την εταιρία Astellas για την συμπαράστασή της.

Κούταλος Δημήτριος (Λαμία)

Το πρόγραμμα urotour αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για νέους ουρολόγους. Η πανεπιστημιακή ουρολογική κλινική του νοσοκομείου Hacettepe διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, σωστή οργάνωση και επιστημονική κατάρτιση των συναδέλφων ουρολόγων μας εκεί. Από μέρους τους υπήρχε πολύ καλή διάθεση για εκμάθηση και εμπειρία. Η εβδομάδα πέρασε πολύ ευχάριστα και δημιουργικά. Όλοι οι συνάδελφοι θα πρέπει να επιδιώκουν να πάρουν μέρος στο urotour. Τα θερμά μου συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές του ΙΜΟΠ, στην επιτροπή αξιολόγησης και φυσικά στον καθηγητή κύριο Χατζηχρηστου.

Κυράτσας Χρήστος (Αθήνα)

Πιστεύω ότι κάθε Ουρολόγος που τελειώνει την ειδικότητα θα πρέπει να επιδιώξει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα αυτό. Είναι πολλοί οι νέοι ιατροί που, μετά το τέλος της ειδικότητας, σκέφτονται να δουλέψουν στο εξωτερικό, για λίγο ή πολύ, και στην προοπτική ενός τέτοιου επαγγελματικού βήματος πολλοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες αλλά και αβεβαιότητα για το τι πρέπει να κάνουν. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα σε άλλες ειδικότητες, αλλά για τους νέους Ουρολόγους η συμμετοχή στο Urotour 2011 αποτελεί μοναδική ευκαιρία, για να κάνει ο νέος Ουρολόγος ένα πρώτο βήμα, να γνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η Ιατρική στο εξωτερικό, αλλά και να κάνει γνωριμίες που μπορούν να του ανοίξουν νέες προοπτικές. Πραγματικά, εκ των υστέρων μοιάζει πολύ μικρός ο αριθμός των συναδέλφων που τα καταφέρνουν τελικά να συμμετάσχουν, αν σκεφτεί κανείς το όφελος. Μελλοντικά ελπίζω η συμμετοχή των Ελλήνων Ουρολόγων να μπορεί ενδεχομένως να είναι ακόμη πιο ενεργή, ξεφεύγοντας από τα όρια της απλής παρακολούθησης των δραστηριοτήτων μιας κλινικής. Επίσης, το ιδανικό θα ήταν να μπορέσει κάποια στιγμή να μεγαλώσει και το διάστημα της παρακολούθησης, διότι πέντε ημέρες φάνηκαν τελικά πολύ λίγες για τα πράγματα που θα θέλαμε να δούμε. Συνολικά, πάντως, είναι σίγουρα μία προσπάθεια που θα πρέπει πολλοί να χειροκροτήσουν και να μιμηθούν, με πρώτους τους κρατικούς φορείς.  Η επίσκεψη στο Ουρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Guy’s αποτέλεσε για εμένα την πρώτη επαφή με το εθνικό σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, και οι εντυπώσεις είναι ομολογουμένως εξαιρετικές. Γνωρίσαμε επιστήμονες που υπηρετούν τον τομέα τους με αφοσίωση και που, παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις τους, είναι πρόθυμοι να διδάξουν τον νεότερο συνάδελφό τους. Γνωρίσαμε καθηγητές των οποίων η συμπεριφορά και η διάθεση θυμίζει καθημερινούς ανθρώπους, παρά το τεράστιο ειδικό βάρος τους, θυμίζει τους φίλους που νιώθουμε ότι μπορούμε να τους ζητήσουμε οποιαδήποτε στιγμή βοήθεια, συμβουλή και παρότρυνση. Ασφαλώς μία εβδομάδα μοιάζει πολύ λίγη, για να μπορέσει κανείς να αξιολογήσει το μέγεθος της δουλειάς που γίνεται καθημερινά σε κέντρα σαν αυτό, ακόμη όμως και αυτή η σύντομη και επιφανειακή επαφή ήταν πολυτιμότατη. Νιώθει κανείς να βρίσκεται στο επίκεντρο της γνώσης, εκεί που γεννιούνται και μεγαλώνουν όλες οι πρωτοποριακές επιστημονικές εμπνεύσεις, εκεί που η Ιατρική επιστήμη εφαρμόζεται χωρίς εκπτώσεις και χωρίς την παραμικρή υποψία προχειρότητας. Η εμπειρία της παρακολούθησης ρομποτικών επεμβάσεων ήταν κατά τη γνώμη μου το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της επίσκεψης. Ο ίδιος ο καθηγητής Dasgupta αποδείχτηκε εξαιρετικά φιλικός και προσιτός, δείχνοντας ότι η επιλογή που έγινε για τον ίδιο και το τμήμα του ήταν ιδανική. Για εμένα η εβδομάδα αυτή θα είναι η απόδειξη ότι, όταν συνδυάζονται σωστά το μεράκι, η όρεξη για δουλειά και η επιστημονική γνώση, μπορεί κανείς να πετύχει στον τομέα του πράγματα αξιοζήλευτα.     

Μακαρούνης Κωνσταντίνος (Αθήνα)

Τις ημέρες που πέρασαν από το ταξίδι στην Τουλούζη αναρωτήθηκα σχεδόν καθημερινά πως θα έπρεπε να περιγράψω τη συγκεκριμένη ταξιδιωτική εμπειρία γιατί περί αυτού πρόκειται. Σκέφτηκα λοιπόν ότι ένα κείμενο με ελεύθερο συναίσθημα και σκέψη θα ήταν ότι καλύτερο μπορώ να προσφέρω στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Στις δύσκολες μέρες που περνά η χώρα το να βρεθείς αντιμέτωπος με άλλη ιατρική, χειρουργική, ουρολογική πραγματικότητα μπορεί να είναι ενθαρρυντικό υπενθυμίζοντας ότι τα όσα γνωρίζεις θεωρητικά για την ειδικότητα είναι αντάξια των Γάλλων συνάδελφων αλλά η τεχνική και χειρουργική τους ικανότητα είναι πολύ υψηλού επιπέδου, ανώτερη του αντίστοιχου μέσου όρου των ελληνικών δημοσίων νοσοκομείων. Ο ολιστικός τρόπος αντιμετώπισης του ασθενούς, ο σεβασμός στις ανάγκες και στις επιθυμίες του αλλά και η αξιοπρέπεια που προσφέρει το συγκρότημα των νοσοκομείων της Τουλούζης είναι πραγματικά αντάξια των υψηλών προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών.

Το πρόγραμμα Urotour απευθύνεται σε νέους ουρολόγους και μπορεί από μόνο του να αποτελέσει το πιο σπουδαίο ερέθισμα για μετεκπαίδευση και βελτίωση της χειρουργικής ικανότητας του καθενός μας. Ευχαριστούμε ολόψυχα τον καθηγητή Χατζηχρήστου που για άλλη μια φορά προσφέρει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα και την κα Τσιούπρου που οργάνωσε τα πάντα τέλεια. Επίσης οφείλω να ευχαριστήσω και τους Γάλλους συναδέλφους για την υπέροχη και θερμή φιλοξενία τους. Ο καθηγητής  Game που ήταν ο υπεύθυνος για μας ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ενημέρωσή μας, την παρακολούθηση όσων περισσότερων δυνατόν χειρουργείων, την συμμετοχή μας στις καθημερινές δραστηριότητες της κλινικής έως και της μετάβασής μας σε γειτονικό υπερσύγχρονο νοσοκομείο «Oncopole» που αντιμετωπίζει και ερευνά αποκλειστικά ογκολογικά περιστατικά. 

Μανουσάκης Εμμανουήλ (Αθήνα)

Είμαι ευτυχής που συμμετείχα στο πρόγραμμα Urotour. Πιστεύω ότι κάθε νέος ουρολόγος που του δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσει τις εργασίες και τις δραστηριότητες μιας αναγνωρισμένης κλινικής του εξωτερικού, πρέπει να την αρπάξει. Ακόμα περισσότερο αυτό ισχύει για ουρολόγους οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο εξωτερικό όπως εγώ. Και εδώ θέλω να πω ότι το γεγονός ότι για πρώτη φορά είδα από κοντά πώς δουλεύουν σε μια μεγάλη κλινική του εξωτερικού κάνει το πρόγραμμα Urotour ακόμα πιο σημαντικό για εμένα, καθώς δεν είχα ανάλογη προηγούμενη εμπειρία. Πραγματικά θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τόσο τον καθηγητή κύριο Χατζηχρήστου όσο και την κυρία Τσιούπρου για την βοήθεια και υποστήριξη τους τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της παραμονής μας στην Ολλανδία. Τέτοιες προσπάθειες αποτελούν όαση μέσα στην έρημο της έλλειψης ευκαιριών, μια πραγματικότητα που δυστυχώς βιώνουμε καθημερινά.

Μητράκας Λάμπρος (Λάρισα)

Το πρόγραμμα προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία εξοικείωσης με εγνωσμένης αξίας Ουρολογικά Κέντρα και Ουρολόγους. Η εμπειρία είναι πολύτιμη, παρά τη μικρή διάρκεια και την ιδιότητα του παρατηρητή, στο Κέντρο υποδοχής, που έχει ο κάθε συμμετέχων. Επίσης, η συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορεί να γίνει αφορμή/αιτία, ώστε κάποιος να κινητοποιηθεί και να επιδιώξει περαιτέρω Ουρολογική εκπαίδευση/μετεκπαίδευση, προάγοντας έτσι το ατομικό του επίπεδο αλλά συγχρόνως και το επίπεδο της Ουρολογίας στην Ελλάδα. Σίγουρα αξίζει η συνέχιση του προγράμματος. Θα πρότεινα (εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν) για την βελτίωση του UROTOUR τη μετατροπή του σε 10ήμερο πρόγραμμα που θα εμπεριέχει και προσυμφωνημένες, με τα κέντρα υποδοχής, πρακτικές (εννοώ ενεργή πράξη και όχι μόνο παρατήρηση και επικουρική δραστηριότητα).

Μοσχονάς Δημήτρης (Αθήνα)

Μετά την πρόσφατη επιστροφή από το Παρίσι, αξιολογώ συνολικά την ευκαιρία μέσω της υποτροφίας για την εβδομαδιαία επίσκεψη σε κέντρα αριστείας του εξωτερικού ως εξαιρετική. Η Ουρολογική κλινική του νοσοκομείου Pitié-Salpêtrière,  που επισκέφθηκα αποτελεί κέντρο αναφοράς στις νευροουρολογικές παθήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η καθημερινότητα δεν περιλαμβάνει όλο το φάσμα της ογκολογίας καθώς και νεότερες τεχνολογίες τόσο στη διάγνωση ασθενειών όσο και στις επεμβατικές τεχνικές. Η εκτίμηση τόσο στο πρόσωπο του καθηγητή κ. Χατζηχρήστου όσο και η προσωπική γνωριμία του καθηγητή κ. Αποστολίδη με τον καθηγητή κ. Chartier-Kastler, ο οποίος μας υποδέχτηκε φιλόξενα με πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα, συνέβαλαν στην επιτυχία της επίσκεψης.  Η Μονάδα Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων μέσω του προγράμματος UROTOUR συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση της εκπαίδευσης νέων Ελλήνων ουρολόγων, φέρνοντάς τους σε επαφή με κάποια από τα μεγαλύτερα Ουρολογικά Κέντρα της Ευρώπης σε εποχές δύσκολες για τη μετακίνηση και μετεκπαίδευσή τους. Το πρόγραμμα είχε άριστη οργάνωση, για την οποία πρέπει πλην των άλλων να συγχαρώ τη συντονίστρια κ Τσιούπρου. Αναμφισβήτητα, το διάστημα παραμονής είναι περιορισμένο, ωστόσο αρκετό για να σχηματίσει κανείς εικόνα της δομής και λειτουργίας καταξιωμένων κέντρων, ενός διαφορετικού συστήματος υγείας και ειδίκευσης των γιατρών και εξάσκησης της Ουρολογίας, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επισκέψεις και εκπαίδευση στο μέλλον. Η επίσκεψη στο Παρίσι ήταν για μένα μια ξεχωριστή εμπειρία. Η επαφή με ένα άλλο σύστημα υγείας, με συναδέλφους άλλης χώρας σε ένα ακαδημαϊκό κέντρο διευρύνει τους ορίζοντες των νέων υπότροφων. Όταν ιδιαίτερα αυτό συνδυάζεται με αδιάκοπο ενδιαφέρον από πλευράς του κέντρου για συμμετοχή των επισκεπτών σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μιας πανεπιστημιακής μονάδας με εξειδίκευση στη νευροουρολογία από την κλινική και τα εξωτερικά ιατρεία, τα χειρουργεία με πρωτοποριακές, τεχνολογικές εξελίξεις ως τις συναντήσεις των διαφόρων ειδικοτήτων στα συμβούλια και τα ερευνητικά πρωτόκολλα, διευρύνει τον τρόπο σκέψης και αντίληψης της πραγματικότητας. Το πρόγραμμα είχε πολύ καλή οργάνωση και η εκτίμηση τόσο στο πρόσωπο του καθηγητή κ. Χατζηχρήστου όσο και η προσωπική γνωριμία του καθηγητή κ. Αποστολίδη με τον καθηγητή κ. Chartier-Kastler, συνετέλεσαν στην επιτυχία της επίσκεψης. Σίγουρα μία εβδομάδα δεν είναι αρκετή, για να μπορέσεις να αποκτήσεις νέες γνώσεις ή δεξιότητες. Η έκθεση ωστόσο  ενός νέου Ουρολόγου στον τρόπο λειτουργίας ενός καταξιωμένου κέντρου, σε νεότερες τεχνικές, στην καθημερινή πρακτική νεότερων και μεγαλύτερων συναδέλφων και ο δίαυλος επικοινωνίας με ορισμένους από αυτούς, μόνον όφελος μπορούν να αποτελούν για ένα συνάδελφο που θα επιδιώξει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Μπολομύτης Στέφανος (Αθήνα)

Ευχαριστώ για μια ακόμα φορά τη Μονάδα Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων και προσωπικά τον καθηγητή και ακαδημαϊκό μου δάσκαλο, κ. Χατζηχρήστου Δημήτριο, που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω στο πρόγραμμα, το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους νέους συναδέλφους.

Μουστάκας Γιώργος (Αθήνα)

Η άσκηση της ιατρικής δεν είναι μόνο τα Guidelines. Επειδή η ιατρική παράγεται από ανθρώπους και απευθύνεται σε ανθρώπους έχει μεγάλη σημασία η νοοτροπία των λειτουργών, η οργάνωση του κέντρου, ο τεχνολογικός εξοπλισμός και οι δεξιότητες των χειρουργών. Με την συμμετοχή μου στο Urotour 2013 είχα μία θαυμάσια ευκαιρία να γνωρίσω τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας ενός διεθνώς αναγνωρισμένου ουρολογικού κέντρου, τη νοοτροπία ενός άλλου λαού και παράλληλα να αναλογιστώ τον τρόπο που εγώ ασκώ την ουρολογία και να αναζητήσω περιθώρια βελτίωσης. Θα περιμένω εντυπώσεις και από τα άλλα κέντρα του Urotour 2013 αλλά όσο αφορά το κέντρο που επισκέφθηκα κρίνω ότι είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Στο οργανωτικό μέρος και τις λεπτομέρειες του ταξιδιού (κρατήσεις εισιτηρίων, διαμονή, οικονομική κάλυψη, πληροφορίες) όλα λειτούργησαν άψογα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο την Κα Μαρίνα Τσιούπρου που είχα προσωπική επικοινωνία αλλά και όλους όσοι ασχολήθηκαν με αυτό. Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα στους συναδέλφους μου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Urotour. Θα ζήσουν μια πραγματικά παραγωγική εμπειρία. Παρόλο που το χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας θεωρώ ότι είναι λίγο για εκπαίδευση σε οποιοδήποτε αντικείμενο ενδιαφέροντος, η συμμετοχή στο Urotour μπορεί να αποτελέσει θαυμάσια ευκαιρία για τον νέο ουρολόγο να διευρύνει τους επαγγελματικούς του ορίζοντες και να του προσφέρει το έναυσμα για την συμμετοχή και σε άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Κο Χατζηχρήστου που μέσω του ΙΜΟΠ μου προσέφερε αυτήν την ευκαιρία και να ενθαρρύνω τον ίδιο αλλά και άλλους φορείς για ανάλογες πρωτοβουλίες. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την τριμελή επιτροπή που με επέλεξε μεταξύ των δέκα ουρολόγων που συμμετείχαμε στο Urotour 2013.

Νταντάκας Γιώργος (Λεμεσός-Κύπρος)

Το πρόγραμμα αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω την καθημερινότητα μιας Ουρολογικής Κλινικής του εξωτερικού που έχει μεγάλη εμπειρία και καλύπτει ευρύ φάσμα της Ουρολογίας. Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος παραμονής των 5 ημερών στην κλινική είναι περιορισμένος, ωστόσο είναι ικανοποιητικός, προκειμένου να δει κανείς μια συγκεκριμένη κατηγορία επεμβάσεων που τον ενδιαφέρει περισσότερο και να συγκρατήσει κάποιους ιδιαίτερους χειρουργικούς χρόνους για τη δικιά του καθημερινή πράξη. Θεωρώ το Urotour ως μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια και συνιστώ σε όλους τους νέους συναδέλφους να προσπαθήσουν να συμμετάσχουν σε αυτό. Το σημαντικότερο, όμως, όφελος από το πρόγραμμα αυτό θα έλεγα ότι ίσως είναι η αφύπνιση μιας επιθυμίας για μάθηση και πρόοδο που όλοι οι γιατροί την έχουμε μέσα μας ,αλλά πολλές φορές την χάνουμε μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας και των προβλημάτων μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Καθηγητή, Δημήτρη Χατζηχρήστου, και όσους με επιλέξανε και μου δώσανε τη δυνατότητα να συμμετάσχω σε αυτό το πρόγραμμα.

Ντάφος Αντώνιος (Βόλος)

Προσωπικά πιστεύω ότι το πρόγραμμα UROTOUR είναι μία πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία από το ΙΜΟΠ η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί! Ένα πρόγραμμα που σου δίνει την δυνατότητα να επισκεφτείς κέντρα πρωτοπόρα, κέντρα που παράγουν επιστήμη. Κέντρα τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Για να μην παρεξηγηθώ, αυτό που λείπει από τα Ελληνικά κέντρα δεν είναι οι ιατροί, οι επιστήμονες, είναι η οργάνωση, η σωστή χρηματοδότηση και ορθολογισμένη κατανομή αυτών των κονδυλίων έτσι ώστε κερδισμένη να βγει η κλινική-κέντρο και κατ᾽επέκταση οι ασθενείς.

Συνεχίστε το πρόγραμμα και εύχομαι κάθε χρόνο να γίνεται καλύτερο. Θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερης διάρκειας, να έχει ο επισκέπτης πιο ενεργή συμμετοχή (στα χειρουργεία στα εξωτερικά ιατρεία, ίσως και παρακολούθηση μίας εφημερείας). Γνωρίζω ότι η περίοδος που ζούμε στην Ελλάδα είναι δύσκολη αλλά η συνέχιση του προγράμματος αυτού είναι επιτακτική και απαραίτητη. Καλή συνέχεια!

Ξωξάκος Γιάννης (Αθήνα)

Τον Οκτώβριο 2012 είχα την τιμή να επιλεχθώ να συμμετάσχω στο πρόγραμμα Urotour 2012, οπότε είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην Βέρνη της Ελβετίας.
Συνολικά θεωρώ ότι το πρόγραμμα Urotour ως μια σπουδαία εμπειρία για έναν νέο ουρολόγο. Η αξία του προγράμματος γίνεται σημαντικότερη, καθώς αυτό απευθύνεται σε νέους ουρολόγους χωρίς άλλη εμπειρία κάποιας μετεκπαίδευσης σε χώρα του εξωτερικού.
Η πλήρης κάλυψη της οικονομικής δαπάνης σε συνδυασμό με την συνολική άρτια οργάνωση του ταξιδιού και την επιλογή των σπουδαίων Ουρολογικών Κέντρων Αριστείας, κάνουν το πρόγραμμα Urotour μια παροχή υψηλής ποιότητας. Εκτός από τα παραπάνω η επιτυχία του Urotour νομίζω οφείλεται και στην άμεση εξυπηρέτηση, την ευγένεια και το ενδιαφέρον των μελών του ΙΜΟΠ, τόσο του καθηγητή κου Χατζηχρήστου, ήδη από την πρώτη τηλεφωνική επαφή της ανακοίνωσης της επιλογής μου, όσο και της κας Τσιούπρου για την όλη επιμέλεια του ταξιδιού.
Γενικά θεωρώ το πρόγραμμα Urotour μια αξιέπαινη προσπάθεια από το ΙΜΟΠ που ελπίζω να συνεχιστεί και ίσως επεκταθεί.
Αναμφισβήτητα το πρόγραμμα Urotour αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για έναν νέο ουρολόγο, αφενός να βελτιώσει την εκπαίδευσή του και αφετέρου να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με κέντρα του εξωτερικού, γνωρίζοντας από κοντά σημαντικούς επιστήμονες στον χώρο της Ουρολογίας.
Η επίσκεψή μου αυτή, αποτέλεσε μια σημαντική εμπειρία, τόσο στην διεύρυνση της γνώσης σε διάφορους τους τομείς της σύγχρονης Ουρολογίας, όσο και στην γνωριμία με ένα υποδειγματικό σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας μιας κλινικής, η οποία παρέχει υψηλού επιπέδου επιστημονικό και ερευνητικό έργο.
Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά και να συμμετάσχω σε διάφορες σύγχρονες ουρολογικές χειρουργικές επεμβάσεις, να δω τμήματα με υπερσύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αλλά επίσης να γνωρίσω και να επικοινωνήσω με σημαντικούς επιστήμονες στον χώρο της Ουρολογίας.
Επιπλέον, η γνωριμία μου με την Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα πιθανή μελλοντική επίσκεψή μου, προσφέροντας ακόμη περισσότερα οφέλη στην επιστημονική μου κατάρτιση.
Συμπερασματικά θεωρώ ότι το εκπαιδευτικό και κατ’ επέκταση το επαγγελματικό όφελος που προσφέρει το πρόγραμμα Urotour, πολύ περισσότερο στην σύγχρονη εποχή της οικονομικής στενότητας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αναμφισβήτητο.

Πασκαλίδης Αριστοτέλης (Αθήνα)

Τα προγράμματα Urotour είναι πολύ εποικοδομητικά και ωφέλιμα για τον ουρολόγο που αναζητά τη γνώση και θέλει να διευρύνει τους ορίζοντες του. Η εμπειρία στο να βρεθείς σε ένα κέντρο τεχνολογικά εξελιγμένο είναι πολύ σημαντικό. Θέλω να ευχαριστήσω την επιτροπή αξιολόγησης, το ΙΜΟΠ, τη συντονίστρια του UROTOUR, κ. Τσιούπρου, και φυσικά τον καθηγητή, κ. Χατζηχρήστου, για αυτήν την ευκαιρία.

Πανταζής Θρασύβουλος (Αλεξανδρούπολη)

Θεωρώ ότι το πρόγραμμα UROTOUR θα πρέπει να γίνει περιζήτητο από όλους τους νέους συναδέλφους, αφού παρέχει μοναδική ευκαιρία για εκπαίδευση, χωρίς ο εκπαιδευόμενος να επιβαρύνεται οικονομικά στο παραμικρό. Σε 5 εργάσιμες ημέρες σε μία τέτοια κλινική έγινα καλύτερος χειρουργός; Όχι, βέβαια. Απλώς κέρδισα σε αυτοπεποίθηση γι' αυτά τα λίγα πράγματα που κάνω, έλυσα κάποιες απορίες μου σε σχέση με χειρουργεία που δεν γίνονται συχνά εδώ όπου δουλεύω, π.χ. Nesbit, και πήρα κάποιες εικόνες και ερεθίσματα, όσον αφορά στην Ανδρολογία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπεύθυνους του προγράμματος, τον καθηγητή κ. Χατζηχρήστου, για την ευκαιρία που μου έδωσαν, όπως και τον συνάδελφο Ουρολόγο, κ. Ε. Ζαχαράκη, για την εξαιρετική βοήθεια και φιλοξενία στο Λονδίνο.

Παπαντωνάκης Δημοσθένης (Χανιά)

Θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα τυχερό που παρακολούθησα τις δραστηριότητες αυτής της καταπληκτικής κλινικής του Πανεπιστημίου Tubingen και προτείνω σε όλους τους νέους συναδέλφους να επιδιώξουν να επισκεφτούν τέτοια τόσο σημαντικά Ευρωπαϊκά ουρολογικά κέντρα. Θέλω να εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου στο ΙΜΟΠ  που μου πρόσφερε, σε τόσο δύσκολους καιρούς, τη δυνατότητα του να επισκεφτώ το συγκεκριμένο κέντρο, καθώς και τον καθηγητή Stenzl και όλο το προσωπικό τις κλινικής για την τόσο θερμή φιλοξενία. Τελειώνοντας θα ήθελα να  αναφερθώ και στην πόλη του Tubingen που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πόλη ιδιαίτερου κάλλους.

Πορφύρης Ορέστης (Σπάρτη)

Πιστεύω ότι το πρόγραμμα UROTOUR 2011 πέτυχε τον σκοπό του, να φέρει σε επαφή τον Έλληνα Ουρολόγο με κάποια κέντρα αριστείας του εξωτερικού, ώστε να γνωρίσει την εξάσκηση της Ουρολογίας με τον τρόπο που γίνεται στο εξωτερικό και να παρακολουθήσει εξειδικευμένες Ουρολογικές χειρουργικές τεχνικές, με τις οποίες πιθανόν δεν είχε εξοικειωθεί.

Σπανόπουλος Σπύρος (Αθήνα)

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που συμμετείχα στο πρόγραμμα urotour 2012. Πραγματικά είναι μια εμπειρία που συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους νέους συναδέλφους ουρολόγους. Η παραμονή σε κέντρο αριστείας του εξωτερικού για μια εβδομάδα σου δίνει τη δυνατότητα να διευρύνεις τους επαγγελματικούς σου ορίζοντες, να μιλήσεις με συναδέλφους και να δεις τον τρόπο λειτουργίας της κλινικής τους καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης περιστατικών, όπως και νέες μεθόδους χειρουργικής αντιμετώπισης που στα πλαίσια της εκπαίδευσης παρακολουθούμε λίγο ή καθόλου στην Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. καθηγητή για την ευκαιρία που μου έδωσε, το ΙΜΟΠ, όπως και την κ. Τσιούπρου για τη γραμματειακή υποστήριξη και την άρτια οργάνωση του ταξιδιού αυτού. Συνταξιδιώτης στο urotour ήταν ένας εκλεκτός συνάδελφος από τις Σέρρες, ο Απόστολος Γιούρης, η παρέα του οποίου έκανε το ταξίδι ακόμα πιο άνετο και χαλαρωτικό.

Σφίγγας Βασίλης (Πάτρα)

Όπως κάθε χρόνο από το 2010, έτσι και φέτος το ΙΜΟΠ και το πρόγραμμα Urotour, έδωσε τη δυνατότητα σε νέους Ουρολόγους να επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά φημισμένα Ουρολογικά Κέντρα της Ευρώπης. Τέτοιες πρωτοβουλίες, στις δύσκολες περιόδους που διανύουμε μόνο θετικά μπορούν να αξιολογηθούν από τους συμμετέχοντες και για αυτό πιστεύω ότι το ΙΜΟΠ αξίζει συγχαρητηρίων αλλά και ευχαριστιών.
Σε ότι με αφορά προσωπικά, ευχαριστώ θερμά τον Καθηγητή Κο Χατζηχρήστου που μου έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτώ την Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης Inselspital, καθώς επίσης και την Κα Τσιούπρου για την πολύ χρήσιμη, ουσιαστική, άρτια και αναντικατάστατη βοήθειά της στην πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού.

Τάκος Δημήτρης (Κομοτηνή)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα UROTOUR δίνει την ευκαιρία σε νέους Ουρολόγους να διευρύνουν τους επιστημονικούς τους ορίζοντες. Τα κέντρα που έχουν επιλεγεί διακρίνονται για τις ιδιαίτερες εξειδικεύσεις τους σε συγκεκριμένους τομείς της Ουρολογίας. Η συμμετοχή κάθε νέου Ουρολόγου στο πρόγραμμα αυτό αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία, καθώς, πέρα από τις εξειδικευμένες γνώσεις που του παρέχονται, γνωρίζει ένα νέο τρόπο οργάνωσης, ομαδικής λειτουργίας, συνεργασίας, αλλά και διαχείρισης ασθενών. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι μικρή (μια εβδομάδα), ωστόσο είναι αρκετή, για να αποκτήσει κανείς μια πρώτη προσωπική εικόνα για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Ουρολογίας. Αξίζουν συγχαρητήρια στους εμπνευστές του προγράμματος και σε όσους συμβάλλουν καίρια για την υλοποίησή του. Αναμφίβολα, παροτρύνω τους νέους συναδέλφους, που ενδιαφέρονται για τη διά βίου μάθηση, να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα UROTOUR.

Τουτζιάρης Χρυσοβαλάντης (Θεσσαλονίκη)

Επιστρέφοντας από το ταξίδι του Urotour και έχοντας ακόμη πρόσφατες τις θύμησες του κέντρου που επισκέφτηκα, αισθάνομαι πολύ τυχερός που μπόρεσα να δω, να συζητήσω και να κατανοήσω πράγματα όχι τόσο ξένα προς την ελληνική πραγματικότητα, απλώς διαφορετικά. Διαφορετικά στον τρόπο προσέγγισης, στον τρόπο αντιμετώπισης αλλά και στον τρόπο λειτουργίας ενός ολόκληρου συστήματος. Στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης που ζούμε, η επιστημονική γνώση προσφέρεται απλόχερα, όμως κανείς δεν μπορεί να σου μεταφέρει μέσα από ένα ξερό άρθρο πώς σκέφτηκαν, με ποιους κανόνες και περιορισμούς και με ποια δεδομένα και ενδείξεις, κατάφερε μια ομάδα να προβεί σε κάποια μελέτη. Από την άλλη πλευρά, οι διαφορετικές δομές και λειτουργίες βοηθάνε τον επισκέπτη να μεταφέρει γνώσεις, για να διευκολύνει τον τρόπο χειρισμού καταστάσεων πιο αποτελεσματικά στη χώρα του. Τα καλώς κείμενα πρέπει να ακολουθούνται και τα κακώς να αποφεύγονται. Τη δυνατότητα του διαχωρισμού αυτού σ’ την προσφέρει μόνο η κατ’ ιδίαν συναναστροφή και εμπειρία. Τέλος, για άλλη μια φορά κατάλαβα πως αυτό που θεωρούμε δύσκολο και ανέφικτο είναι αυτό με το οποίο δεν ασχοληθήκαμε επαρκώς ή καθόλου. Τα πάντα μαθαίνονται, αρκεί να αφιερώσει κανείς χρόνο και θέληση. Η αρχή, φυσικά, γίνεται πάντα δίπλα σε κάποιον έμπειρο, και το πρόγραμμα Urotour σε αυτό ακριβώς προσβλέπει. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές του και μακάρι να συνεχιστεί, γιατί αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για κάθε νέο Έλληνα Ουρολόγο να ενταχτεί σε αυτό. Ειλικρινά επιστρέφει κανείς σοφότερος! 

Τσιότρας Αλέξιος (Αθήνα)

Η εμπειρία που προσφάτως είχα, όταν επελέγην για την υποτροφία εβδομαδιαίας επίσκεψης σε Ουρολογικό Κέντρο του εξωτερικού ήταν πραγματικά μοναδική. Δεν θα μπορούσα, βέβαια, να μην ευχαριστήσω τον καθηγητή και εμπνευστή του προγράμματος, κ. Χατζηχρήστου, καθώς και την επιτροπή αξιολόγησης που μου έκανε την τιμή να με επιλέξει και να τους συγχαρώ για την ιδέα πραγματοποίησης αυτού του προγράμματος.

Φισφής Γιάννης (Αργοστόλι Κεφαλονιάς)

Η διοργάνωση του URO-TOUR άψογη όπως πάντα, μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι κατά κάποιο τρόπο ήταν μαζί μας και μας παρακολουθούσαν τόσο ο κ. Χατζηχρήστου μέσω των μηνυμάτων, των e-mails και της τακτικής επικοινωνίας μαζί μας, αλλά και οι υπόλοιποι συνεργάτες του οι οποίοι μας βοήθησαν και αντιμετώπισαν κάθε πρόβλημα. Η παραμονή μας στο Leuven ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και πλήρης εμπειρία, η οποία σίγουρα μόνο θετικά στοιχειά μου πρόσφερε. Ακόμα και η παρέα με το συνάδελφο Κ. Ευσταθίου ήταν πολύ ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία.

Χριστοδούλου Μιχαήλ (Αθήνα)

Είχα την τιμή το Νοέμβριο του 2013 να επιλεχθώ να συμμετάσχω στο πρόγραμμα Urotour 2013 και να επισκεφθώ την Ουρολογική Κλινική του St James Hospital στο Leeds. Από την πρώτη στιγμή, όπου ο καθηγητής κ. Χατζηχρήστου επικοινώνησε προσωπικά μαζί μου για να μου ανακοινώσει τη χορήγηση της υποτροφίας, μέχρι και την τελευταία, το πρόγραμμα Urotour 2013 είχε άρτια διοργάνωση. Η κυρία Τσιούπρου φρόντισε να διεκπεραιώσει όλες τις λεπτομέρειες του ταξιδιού μας και πιο συγκεκριμένα της μετακίνησης, της διαμονής, της οικονομικής στήριξης και της παρουσίας μας στο Νοσοκομείο. Η Ουρολογική Κλινική του St James Hospital αποτελεί πραγματικά ένα κέντρο Αριστείας όπου μας έκανε να νιώσουμε ευπρόσδεκτοι και μας έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε από κοντά την καθημερινή λειτουργία ενός μεγάλου Ουρολογικού Κέντρου και να γνωρίσουμε προσωπικά μερικούς από τους πιο καταξιωμένους Ουρολόγους. Παράλληλα, είχα την τύχη να γνωρίσω τον εξαιρετικό συνάδελφο και συνταξιδιώτη, κ. Χαράλαμπο Δημητριάδη, με τον οποίο περάσαμε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική επιστημονικά εβδομάδα. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω θερμά την επιτροπή αξιολόγησης του ΙΜΟΠ, την κυρία Τσιούπρου και φυσικά τον καθηγητή κ. Χατζηχρήστου και να συστήσω ανεπιφύλαχτα σε κάθε νέο Ουρολόγο να θέσει υποψηφιότητα για τα επόμενα Urotour.

Χρυσάφης Μανώλης (Αθήνα)

Όλα κύλησαν ομαλά χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση και εξυπηρέτηση (ξενοδοχείο, αεροπορικά εισιτήρια). Η υπεύθυνη του προγράμματος πάντα διαθέσιμη και άμεσα προσβάσιμη για οποιοδήποτε ζήτημα Αν και η μία εβδομάδα φαίνεται μικρό διάστημα, εντούτοις είναι αρκετή για ένα νέο συνάδελφο ώστε να αποκτήσει μία ιδέα για τη δομή και τη λειτουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κέντρου, να λάβει ερεθίσματα γύρω από ουρολογικά θέματα που μπορεί να μην τον είχαν απασχολήσει στο παρελθόν και τέλος να γνωρίσει προσωπικά μερικούς από τους πλέον διαπρεπείς Ευρωπαίους ουρολόγους. Συμπερασματικά, αποτελεί ένα πρόγραμμα εξαιρετικά χρήσιμο, ιδιαίτερα για συναδέλφους που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία από κάποιο Ευρωπαϊκό ουρολογικό κέντρο. Μου δόθηκε η ευκαιρία να σχηματίσω μία εικόνα της δομής και της καθημερινής λειτουργίας της συγκεκριμένης κλινικής καθώς και να γνωρίσω προσωπικά μερικούς σημαντικούς Ευρωπαίους Ουρολόγους. Τέλος υπήρχε χρόνος και για περιήγηση στο Παρίσι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης. Οφείλω να ευχαριστήσω το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων και τον καθηγητή Κο Δημήτρη Χατζηχρήστου για την ευκαιρία αυτή που δίνεται σε νέους συναδέλφους και να σημειώσω ότι ιδιαίτερα στις μέρες μας τέτοια προγράμματα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Χρυσοχοϊδης Γιώργος (Αθήνα)

          Η εμπειρία που απέκτησα από την επίσκεψη μου στην Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική του Maastricht ήταν πραγματικά μοναδική. θα προέτρεπα όλους τους νέους συναδέλφους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Urotοur, το οποίο σου δίνει την ευκαιρία, έστω και στον περιορισμένο χρόνο της μίας εβδομάδας να έρθεις σε επαφή με ένα σύγχρονο και οργανωμένο νοσοκομείο της Ευρώπης, να γνωρίσεις συναδέλφους και να ανταλλάξεις απόψεις, εμπειρίες και προβληματισμούς μαζί του.