Urotour 2013 Tenerife

Κέντρο Αριστείας: Universidad de La Laguna/Hospital Universitario de Canarias

Πόλη: Tenerife, Spain

Chairman: Prof. David Manuel Castro Díaz

Ημερομηνίες επίσκεψης: 24/11-01/12/2013

Εκπαιδευόμενοι: Μητράκας Λάμπρος (Λάρισα)

                               Μουστάκας Γιώργος (Αθήνα)

Τι είπαν οι εκπαιδευόμενοι

Μητράκας Λάμπρος

Περιγραφή και αξιολόγηση του κέντρου υποδοχής

Η Ουρολογική Κλινική του Παν/κού Νοσοκομείου Καναρίων Νήσων στην Τενερίφη είναι ένα πλήρως αναπτυγμένο και σύγχρονο Ουρολογικό Τμήμα. Βρίσκεται στον 8ο όροφο του κεντρικού (παλαιού) κτιρίου και έχει δύναμη 30 κλινών. Το κτίριο και η ξενοδοχειακή υποδομή (κλίνες, καρέκλες, χώροι αναμονής κτλ.) έχουν μία αντιληπτή παλαιότητα, αλλά είναι όλα απόλυτα λειτουργικά. Επίσης, είναι αντιληπτή η τέλεια καθαριότητα των χώρων και η επάρκεια (για να μην πω αφθονία), συγκριτικά με την Ελλάδα, προσωπικού(διοικητικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και ιατρικού). Στο νέο μοντέρνο κτίριο, που συνδέεται με το παλαιό, γίνεται η καθημερινή πρωινή (έναρξη στις 8πμ) συνάντηση (ενημέρωση για την εφημερία και το τμήμα και κλινικό μάθημα). Μου έκανε εντύπωση η σταθερά προγραμματισμένη συνάντηση/συζήτηση με τους Ογκολόγους. Φυσικά, υπάρχει ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλα τα περιεχόμενα του φακέλου ενός ασθενή. Μετά τη συνάντηση σχεδόν όλοι οι γιατροί μαζί, συμπεριλαμβανομένου του Καθ. κ. Castro, πηγαίναμε στην ξεχωριστή καφετέρια του προσωπικού, που πάντα έσφυζε από ζωή περί τις 9:30, για ένα σύντομο (~15 λεπτά) καφέ (μπαρακίτο!!!). Μετά τον πρωινό καφέ όλοι πηγαίνανε στις υποχρεώσεις τους.

Την 1η ημέρα συνοδεύσαμε τον κ. Καθηγητή στα πρωινά τακτικά ΕΙ, όπου δέχτηκε περίπου 15-18 ασθενείς. Μας παρουσίασε αρχικά τον αυτόνομο χώρο ΕΙ της Κλινικής, όπου υπάρχουν η αίθουσα διορθικών βιοψιών προστάτη, η αίθουσα κυστεοσκοπήσεων, η αίθουσα ESWL, η αίθουσα Ουρολογικής απεικόνισης, το εργαστήριο Νευροουρολογίας-Ουροδυναμικού Ελέγχου, 2 μικροί χώροι υποδοχής/προετοιμασίας ασθενών και φυσικά χώροι για το προσωπικό. Κάθε πρωί λειτουργούν ταυτόχρονα 4 ιατρεία για εξέταση ασθενών. Μετά το μεσημεριανό γεύμα, ακολουθήσαμε τον Καθηγητή σε μεταμόσχευση νεφρού από ζωντανό δότη (λαπαροσκοπική λήψη του μοσχεύματος). Η εγχείρηση, όπως και πολλές άλλες, ήταν κανονικά προγραμματισμένη για το απόγευμα. Η Κλινική έχει καθημερινά ΕΙ και αίθουσα(-ες) χειρουργείου. Η ημέρα μας ολοκληρώθηκε περί τις 8:30μμ.

Την 2η ημέρα, μετά τη συνάντηση και τον καφέ, παρακολουθήσαμε μία ουρηθροπλαστική (υποτροπή στενώματος τραυματικής αιτιολογίας), όπου χρησιμοποιήθηκαν μοσχεύματα στοματικού βλεννογόνου και ακροποσθίας, λόγω της μεγάλης έκτασης του στενώματος (πρακτικά όλη η ουρήθρα από το έξω στόμιο έως τον σφιγκτήρα). Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε περίπου 6 ώρες.

Την 3η ημέρα είχα ενεργό συμμετοχή σε διαπεριτοναϊκή νεφρεκτομή Δεξ πολυκυστικού νεφρού. Ο ίδιος ασθενής θα υποβαλλόταν μία εβδομάδα μετά σε LAP νεφρεκτομή Αρ, κυστεκτομή και ουρητηροειλεοδερμοστομία (Bruecker), με τελικό σκοπό να του γίνει μεταμόσχευση νεφρού στον Δεξ λαγόνιο βόθρο. Η Τενερίφη είναι 1η παγκοσμίως σε μεταμοσχεύσεις ανά 1.000.000 πληθυσμού!!!

Την 4η ημέρα ακολουθήσαμε τον κ. Καθηγητή στο χειρουργείο για τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα σε ασθενή με ακράτεια μετά ριζική προστατεκτομή.

Την 5η ημέρα παρακολουθήσαμε προγραμματισμένους βιντεοουροδυναμικούς ελέγχους και συνεδρίες ESWL. Σημαντική λεπτομέρεια: Εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό έκανε και τις 2 διαδικασίες. Η συνδρομή ιατρού ήταν απαραίτητη επί μη αντιμετωπίσιμης δυσκολίας ή επιπλοκής, δηλαδή σπάνια. Το απόγευμα παρακολουθήσαμε μία Ουρολογική ημερίδα με θέμα την αλληλεπίδραση και τη σχέση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και Ουρολογίας. Αν και όλες οι ομιλίες ήταν στα Ισπανικά χάρις στην ορολογία, που πηγάζει από την γλώσσα μας, μπορέσαμε να κατανοήσουμε πολλά δεδομένα.

Φυσικά εκτελούνται όλες οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις καθώς και οι ενδοουρολογικές. Στις διουρηθρικές επεμβάσεις χρησιμοποιείται μονοπολικό σύστημα για περιορισμό του κόστους. Αυτό είναι, κατά την γνώμη μου, ένα χρήσιμο δίδαγμα για εμάς τους Έλληνες.

Θεωρώ επίσης διδακτικό ότι ο κ. Καθηγητής δεν είναι και διευθυντής της Κλινικής, διότι οι υποχρεώσεις του ως Καθηγητή δεν του επιτρέπουν να είναι επαρκής Διευθυντής.

Οι ειδικευόμενοι παίρνουν χειρουργικούς χρόνους από όλους τους ειδικούς, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Καθηγητή. Δεδομένου ότι οι χειρουργοί είναι πάντα 2, γίνεται αντιληπτό ότι είδαμε τον κ. Καθηγητή να ΄΄κρατάει άγκιστρο΄΄, ώστε να αποκτήσει χειρουργική δεξιότητα και ικανότητα ο ειδικευόμενος.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο Καθηγητής κ.Castro-Diaz ήταν ευγενέστατος και φιλικός μαζί μας και μας έκανε να νιώθουμε αληθινά ευπρόσδεκτοι. Μας αφιέρωσε πολύ επαγγελματικό χρόνο, ώστε να μας εξηγεί και να μας μεταδίδει γνώση, καθώς και πολύ προσωπικό χρόνο, ώστε να τον γνωρίσουμε και να μας προσφέρει την καλύτερη δυνατή φιλοξενία. Είναι πραγματικά τιμή που τον γνώρισα.

Τέλος, οφείλω να πω ότι όλοι οι συνάδελφοι, ειδικοί και ειδικευόμενοι, μας ΄΄αγκάλιασαν΄΄ σαν να μας ήξεραν από παλιά και ακόμα και αυτοί που δεν μιλούσαν καλά αγγλικά, προσπαθούσαν να μας μεταδώσουν εμπειρία και γνώση.

Ευχαριστώ ειλικρινά το ΙΜΟΠ, τον Καθηγητή κ. Χατζηχρήστου, την Ουρολογική Κλινική του Παν/κού Νοσοκομείου Καναρίων Νήσων στην Τενερίφη και τον Καθηγητή κ.Castro-Diaz για την τιμητική επιλογή να συμμετάσχω στο πρόγραμμα UROTOUR 2013.

Η Ουρολογική Κλινική του Παν/κού Νοσοκομείου Καναρίων Νήσων στην Τενερίφη είναι ένα πλήρως αναπτυγμένο και σύγχρονο Ουρολογικό Τμήμα. Επομένως, η Ουρολογική εκπαίδευση σε αυτό είναι ιδανική. Οι συνάδελφοι ασχολούνται έντονα με τη μεταμόσχευση νεφρών (ως χειρουργική διαδικασία, μιας και τα υπόλοιπα σχετικά ζητήματα διεκπεραιώνονται από τους Νεφρολόγους) και αυτό είναι κάτι μοναδικό για εμάς που έχουμε εκπαιδευτεί στην Ελλάδα. Σίγουρα αξίζει κάποιος όχι απλά να επισκεφτεί ως παρατηρητής την Κλινική, αλλά να πραγματοποιήσει εκεί ένα πιο ολοκληρωμένο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Μουστάκας Γιώργος

Περιγραφή και αξιολόγηση του κέντρου υποδοχής

Στα πλαίσια του Urotour 2013 είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ από τις 23 έως τις 30 Νοεμβρίου 2013 την ουρολογική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου των Καναρίων νήσων. Το Hospital Universitario de Canarias βρίσκεται στην πόλη San Cristóbal de La Laguna στην Τενερίφη. Ιδρύθηκε το 1971 και στεγάζεται σε ένα οκταώροφο κτίριο που επεκτάθηκε με ένα δεύτερο ανάλογων διαστάσεων τα τελευταία έτη.

Ο καθηγητής της ουρολογίας Dr. David Castro-Diaz είναι διεθνώς γνωστός με κύριο ενδιαφέρον στον τομέα της νευροουρολογίας και των διαταραχών της ούρησης.

Η ουρολογική κλινική πέραν των θαλάμων νοσηλείας διαθέτει ανεξάρτητη πτέρυγα στελεχωμένη με αποκλειστικό νοσηλευτικό προσωπικό η οποία περιλαμβάνει τμήμα εξωσωματικής λιθοθρυψίας, ουροδυναμικό τμήμα με ακτινοσκοπικό μηχάνημα και δυνατότητα βιντεοουροδυναμικού ελέγχου, αίθουσα ενδοσκοπήσεων, αίθουσα υπερηχογραφικού ελέγχου και διορθικών βιοψιών καθώς και μονάδα φροντίδας ουρολογικών ασθενών.

Οι δραστηριότητες της κλινικής ξεκινούν στις 8.00π.μ με ενημέρωση και συζήτηση των περιστατικών και ακολουθούν εξωτερικά ιατρεία, ενδοσκοπήσεις, βιοψίες, ESWL και χειρουργεία. Το πρόγραμμα των χειρουργείων περιλαμβάνει και απογευματινές επεμβάσεις με μια ολιγόωρη μεσημεριανή διακοπή.

Από τις πρώτες ώρες μπορεί κανείς να διαπιστώσει οτι πρόκειται για ένα οργανωμένο τμήμα το οποίο μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Στην πρωινή ενημέρωση και τα εξωτερικά ιατρεία υπάρχει άμεση online πρόσβαση στα αρχεία των ασθενών και τις παρακλινικές τους εξετάσεις. Στην λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων συμμετέχουν όλοι, ακόμη και ο καθηγητής. Πρέπει να σημειωθεί οτι η ευθύνη της λειτουργίας της κλινικής ανήκει στον διευθυντή του τμήματος και όχι στον καθηγητή, έτσι ώστε να υπάρχει καταμερισμός των ευθυνών και να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία τόσο της κλινικής όσο και του εκπαιδευτικού έργου του πανεπιστημίου.

Ο προγραμματισμός των τακτικών χειρουργείων πραγματοποιείται πολλές ημέρες πριν, με αποτέλεσμα όλοι να γνωρίζουν το τρέχων πρόγραμμα. Είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε, αλλά και να συμμετάσχουμε σε μία ευρεία γκάμα χειρουργείων. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι την εβδομάδα που παρευρεθήκαμε παρακολουθήσαμε μεταξύ άλλων, λαπαροσκοπικές και ανοιχτές νεφρεκτομές, λαπαροσκοπικές ριζικές προστατεκτομές, τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα σχεδόν σε καθημερινή βάση, εκτεταμένο στένωμα ουρήθρας με χρήση μοσχεύματος από ακροποσθία και βλεννογόνο των χειλέων και φυσικά μεταμοσχεύσεις νεφρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ουρολογική κλινική έχει μεγάλη παράδοση στις μεταμοσχεύσεις νεφρών έχοντας στο ενεργητικό της περι τις 2500 μεταμοσχεύσεις, με ρυθμό περίπου δύο μεταμοσχεύσεις εβδομαδιαίως. Σε μία από αυτές παρακολουθήσαμε λαπαροσκοπικά λήψη νεφρού από ζώντα δότη και άμεση τοποθέτηση του μοσχεύματος στον λήπτη. Σχετικά με την λειτουργία των χειρουργείων υπήρχε ομαλή ροή των περιστατικών και ευχέρεια χρόνου λόγω του απογευματινού ωραρίου και των πολλών αιθουσών.

Το νοσηλευτικό προσωπικό στην ουρολογική πτέρυγα ήταν άριστα καταρτισμένο και η συμβολή του ήταν σημαντική ακόμη και στην πραγματοποίηση του βιντεοουροδυναμικού ελέγχου και της εξωσωματικής λιθοθρυψίας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό της ουρολογικής κλινικής και ιδιαίτερα τον καθηγητή David Castro-Diaz για την φιλοξενία τους και την συνεργασία μας. Μας βοήθησαν να νιώσουμε άμεσα οτι είμαστε μέρος της ομάδας τους.

Θεωρώ ότι η επίσκεψή μου στην ουρολογική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου των Καναρίων νήσων αποτέλεσε σημαντική εμπειρία σχετικά με τον τρόπο άσκησης της ουρολογίας σε ένα οργανωμένο κέντρο της Ισπανίας και θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα και σε άλλους συναδέλφους να το επισκεφτούν.