Urotour 2011 Antwerp

Κέντρο Αριστείας: Department of urology, University Antwerp and Antwerp University Hospital

Πόλη: Antwerp, Belgium

Διευθυντής: Prof. Jean-Jacques Wyndaele

Συντονιστής Urotour: Ms Liesbet Knaepkens

Ημερομηνίες επίσκεψης: 13-20/11/2011

Εκπαιδευόμενοι: Ιωαννίδης Κωνσταντίνος (Κόρινθος)

                                Τάκος Δημήτριος (Κομοτηνή)

 

Τι είπαν οι εκπαιδευόμενοι

Ιωαννίδης Κωνσταντίνος

Περιγραφή και αξιολόγηση του κέντρου υποδοχής

Η Ουρολογική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμβέρσας (UZA) στην οποία είχα την τιμή να εκπαιδευτώ, αποτελεί ένα κέντρο αριστείας. Συνδυάζει την άρτια ενασχόληση με όλους τους βασικούς τομείς της Ουρολογίας και επιπλέον την εξειδίκευση στον τομέα της νευροουρολογίας και βιντεοουροδυναμικής με πρωτοποριακές μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας. Ο Διευθυντής της κλινικής Professor Jean-Jacques Wyndaele και όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό διαμορφώνουν φιλόξενο και δεκτικό περιβάλλον, κατάλληλο για την εβδομαδιαία εκπαιδευτική διαδικασία. Παράλληλα, η πόλη της Αμβέρσας αποτελεί έναν όμορφο προορισμό, ικανό να γεμίσει ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο του επισκέπτη.

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω τις εργασίες της Ουρολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμβέρσας (UZA) ως Observer, μέσω του προγράμματος Urotour, από τις 14 έως 18 Νοεμβρίου 2011.

Το ιατρικό προσωπικό της κλινικής αποτελούν οι κάτωθι, οι οποίοι και ασχολούνται με τα αντίστοιχα επιστημονικά πεδία:

  1. Professor Dr. Jean-Jacques Wyndaele ως διευθυντής. - Ασχολείται με λειτουργική ουρολογία και γενική ουρολογία, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα ουροδυναμικής και νευροουρολογίας.
  2. Dr. Benny Verheyden. Ασχολείται με ανδρολογία - (απουσίαζε σε αναρρωτική άδεια).
  3. Dr. Lucien Hoekx.-  Ασχολείται με ογκολογία.

Ακόμα, στην κλινική απασχολούνται 3 ειδικευόμενοι και 2 πτυχιακοί φοιτητές ιατρικής, οι οποίοι και φέρνουν σε πέρας σημαντικό μέρος του έργου της κλινικής.

Στις δραστηριότητες της κλινικής, εκτός της λειτουργίας ξεχωριστών εξωτερικών ιατρείων για τα γνωστικά πεδία αντίστοιχα με τους τομείς ενασχόλησης των τριών ειδικών και των επακόλουθων χειρουργικών επεμβάσεων, περιλαμβάνονται:

  • η διενέργεια βίντεο-ουροδυναμικών ελέγχων
  • η λειτουργία νευροουρολογικού τμήματος, όπου πραγματοποιούνται ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον έλεγχο της αισθητικότητας μετά από ηλεκτρικά ερεθίσματα στα άκρα, στο περίνεο και στο ουροθήλιο της ουροδόχου κύστης καθώς της νεύρωσης των μυών του περινέου.
  • η οργάνωση φυσιοθεραπευτικού τμήματος με απόλυτη εξειδίκευση σε θέματα πυελικού εδάφους για την αντιμετώπιση ακράτειας ούρων-κοπράνων, δυσπαρευνίας, δυσλειτουργικής ούρησης.

Παράλληλες δραστηριότητες της κλινικής αποτελούν η ανά εβδομάδα ουρολογική υποστήριξη (ουρολογική εξέταση, βιντεοουροδυναμικός έλεγχος, ενδοσκοπήσεις, χειρουργική αντιμετώπιση) ασθενών που νοσηλεύονται στο πρότυπο κέντρο τραυματολογίας και αποκατάστασης στις Βρυξέλλες «CTR Brussels»  (Centre de Traumatologie et de Réadaptation) με μετάβαση του καθηγητού εκεί, καθώς και η ανά 15μερο λειτουργία Κλινικής Πυελικού Εδάφους (Pelvic Clinic) στο UZA για την αξιολόγηση δύσκολων περιστατικών με τη συμμετοχή –εκτός των Ουρολόγων– Γυναικολόγου, Γαστρεντερολόγου και Φυσιοθεραπευτή.

Τάκος Δημήτριος

Περιγραφή και αξιολόγηση του κέντρου υποδοχής

Η Μονάδα Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΜΜΟΠ) και το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα UROTOUR μου έδωσε τη δυνατότητα να επισκεφτώ την Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αμβέρσας στο Βέλγιο κατά το διάστημα 13-20 Νοεμβρίου 2011.

    Το τμήμα της Ουρολογίας καλύπτει όλες τις υποειδικότητες, με ιδιαίτερη φήμη στη λειτουργική και επανορθωτική Ουρολογία. Η ουρολογική κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμβέρσας (UZA) είναι από τις πρώτες  κλινικές στις οποίες έγινε τοποθέτηση συσκευών νευροδιέγερσης σε ασθενείς με διαταραχές στην ούρηση.  Διευθυντής της Ουρολογικής κλινικής είναι ο καθηγητής J.J. Wyndaele, ο οποίος θεωρείται από τους πρωτοπόρους νευροουρολόγους στην Ευρώπη με πολύ αξιόλογο συγγραφικό έργο. Πέρα από τον καθηγητή Jean-Jacques Wyndaele, την κλινική στελεχώνουν τέσσερις ειδικοί, τέσσερις ειδικευόμενοι και  αρκετοί επιστημονικοί συνεργάτες, οι οποίοι είναι υπότροφοι ή εκπονούν τη διδακτορική τους διατριβή. Ο καθηγητής μας υποδέχτηκε την πρώτη μέρα, μας γνώρισε τους συνεργάτες του και διαμόρφωσε το πρόγραμμα συμμετοχής μας στις καθημερινές δραστηριότητες του τμήματος από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της κλινικής σε καθημερινή βάση στα εξωτερικά ιατρεία πραγματοποιούνταν βιντεο-ουροδυναμικές μελέτες, καθώς επίσης και ηλεκτροφυσιολογικοί έλεγχοι στο κατώτερο ουροποιογενετικό σύστημα. Υπήρχε μια άριστη συνεργασία με το τμήμα της φυσιοθεραπείας που αναλάμβανε τα περισσότερα από τα περιστατικά  για διενέργεια ασκήσεων του πυελικού εδάφους (Pelvic Clinic). Μάλιστα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε κάποιες συνεδρίες τους και διαπιστώσαμε το υψηλό επίπεδο κατάρτισης τους. Το προσωπικό της κλινικής ήταν πολύ φιλικό, εξειδικευμένο και η επικοινωνία στα αγγλικά ευχερής. Οι ασθενείς αντιμετωπίζονταν με σεβασμό και ευγένεια. Στην εβδομάδα της εκπαίδευσης μου είχα στην ευκαιρία να βρεθώ με τον καθηγητή στις Βρυξέλλες, στο Κέντρο Τραυματολογίας και Αποκατάστασης, στο οποίο ο Jean-Jacques Wyndaele είναι επιστημονικά υπεύθυνος. Ο καθηγητής ιδιαίτερα ευγενικός και φιλικός μας προσκάλεσε σε δείπνο μαζί με τους συνεργάτες του, όπου ανταλλάξαμε τις απόψεις μας σε πολλά επιστημονικά και κοινωνικά θέματα. Η συνολική εικόνα που σχηματίστηκε για το κέντρο είναι πάρα πολύ θετική. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η συνεργασία του προσωπικού, η ομαδική δουλειά, ο επαγγελματισμός και ο τρόπος διαχείρισης των ασθενών.