Urotour 2011 Portugal

Κέντρο Αριστείας: Department of urology, School of Medicine

Πόλη: Porto, Portugal

Διευθυντής: Prof. Francisco Cruz

Συντονιστής Urotour: Dr. Paulo Dinis Oliveira

Ημερομηνίες επίσκεψης: 23-30/10/2011

Εκπαιδευόμενοι: Ζούγκας Κωνσταντίνος (Ρόδος)

                                Πορφύρης Ορέστης (Σπάρτη)

 

Τι είπαν οι εκπαιδευόμενοι

Κωνσταντίνος Ζούγκας

Περιγραφή και αξιολόγηση του κέντρου υποδοχής

Η Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστήμιου του Πόρτο είναι η πιο γνωστή διεθνώς κλινική της Πορτογαλίας. Στεγάζεται στον 7ο όροφο της καινούργιας πτέρυγας του κεντρικού κτηρίου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πόρτο. Διαθέτει 35 κλίνες με τη μορφή μονόκλινων, δίκλινων και τρίκλινων δωματίων έχοντας πολύ καλές συνθήκες διαμονής. Πρόκειται για ένα οργανωμένο, πειθαρχημένο και ποικιλόμορφο κέντρο, που περιέχει ένα αξιόλογο αριθμό ουρολόγων και state of the art εξοπλισμό που εφαρμόζουν όλο το φάσμα της Ουρολογίας (ογκολογία, ενδοσκοπική Ουρολογία, γυναικολογική Ουρολογία, μεταμοσχεύσεις κα). Το τμήμα υπερηφανεύεται για το ότι αποτελεί ένα ενεργό χώρο έρευνας και κλινικών δοκιμών για ασθενείς με νευροουρολογικές παθήσεις έχοντας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αναγνωρισμένη εμπειρία. Ο Δ/ντής της Κλινικής Καθηγητής Fransisco Cruz, ο αναπ καθηγητής Δρ Paulo Dinis Oliveira – που ήταν οι άμεσα υπεύθυνοι για την επίσκεψη μας – μαζί με τους υπόλοιπους ιατρούς, ειδικούς και ειδικευόμενους ήταν πολύ φιλόξενοι και φιλικοί. Ήταν πάντοτε διατεθειμένοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις, να μας εξυπηρετήσουν και γενικά να κάνουν την διαβίωση εκεί πιο άνετη. Το πρόγραμμα φιλοξενίας είχε σχεδιαστεί για να παρέχει ποικίλη εμπειρία στους χώρους της κλινικής, έρευνας και ιδιαίτερα στο χειρουργείο όπου περνούσαμε τον περισσότερο χρόνο. Κατά το διάστημα της παραμονής μου στη κλινική διέκρινα πως οι ιατροί διαθέτουν υψηλό επίπεδο ιατρικών γνώσεων ενώ είναι γεγονός ότι το είδος και η κατάσταση του εξοπλισμού, ο αριθμός του νοσηλευτικού και του υπολοίπου υποστηρικτικού προσωπικού (γραμματείς, κ.α.) παρέχουν ένα επιθυμητό επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσω στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Ουρολογικής Κλινικής με άλλες ειδικότητες όπως τους ογκολόγους, τους παθολογοανατόμους και τους ακτινολόγους, σε εβδομαδιαίες συναντήσεις που γίνονται για συζήτηση περιστατικών και ανταλλαγή απόψεων. Συμπερασματικά θα έλεγα ότι η συγκεκριμένη κλινική δίκαια αποτελεί κέντρο αναφοράς στη Πορτογαλία και συγκαταλέγεται μέσα στις καλύτερες κλινικές στην Ευρώπη.

Πορφύρης Ορέστης

Η πανεπιστημιακή ουρολογική κλινική στο νοσοκομείο Sao Joao στο Πόρτο είναι δυναμικότητας 38 κλινών και στελεχώνεται από 10 ειδικευμένους ουρολόγους με επικεφαλής τον καθηγητή Francisco Cruz. Εκπαιδεύει 6 ειδικευόμενους. Λόγω του συστήματος εφημέρευσης μπορεί να καλύπτει μια περιοχή της Βόρειας Πορτογαλίας πληθυσμού ως 4 εκατ. κατοίκους. Υπάρχει καθημερινά στο χειρουργείο πρόγραμμα ουρολογικών επεμβάσεων είτε στη μια ή και στις δυο βάρδιες του χειρουργείου, το οποίο δουλεύει προγραμματισμένα από τις 8πμ. ως τις 2μμ. και από τις 2μμ ως τις 8μμ. Την Παρασκευή πραγματοποιούνται μικρής βαρύτητας επεμβάσεις κατά την απογευματινή βάρδια, ενώ πραγματοποιούνται και το Σάββατο χειρουργικές επεμβάσεις, για να μειωθεί η λίστα αναμονής, με έξτρα αμοιβή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πραγματοποιείται ευρύτατο φάσμα ανοικτών και λαπαροσκοπικών επεμβάσεων, ενώ το νοσοκομείο είναι κέντρο μεταμόσχευσης νεφρού, επέμβαση η οποία πραγματοποιείται από τους ουρολόγους.  Ταυτόχρονα με τις χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται και άλλες δραστηριότητες, όπως συνεδρίες εξωσωματικής λιθοτριψίας, ουροδυναμικός έλεγχος, τακτικά εξωτερικά ιατρεία κτλ. Την Παρασκευή γίνεται το πρωί ογκολογικό συμβούλιο στο οποίο συζητώνται τα  ογκολογικά περιστατικά και ακολουθεί συζήτηση των περιστατικών που νοσηλεύονται στην κλινική. Παράλληλα, στα πλαίσια του πανεπιστημίου γίνεται ερευνητικό έργο, μέσω εκπόνησης διδακτορικών διατριβών και ερευνητικών πρωτοκόλλων, στον τομέα της νευροουρολογίας κυρίως, το οποίο κατευθύνει ο καθηγητής Francisco Cruz.

Οι συνάδελφοι είχαν όλοι μια πολύ φιλική συμπεριφορά απέναντι μας, πρόθυμοι να εξηγήσουν τον τρόπο λειτουργίας της κλινικής και να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση που είχαμε. Η εντύπωση που αποκόμισα ήταν ότι οι συνάδελφοι εργάζονται σε ένα αξιόλογο εργασιακό περιβάλλον, που τους προσέδιδε ικανοποίηση και που τους επέτρεπε να αποδώσουν το μέγιστο των ικανοτήτων τους. Αξιολογώντας την ουρολογική κλινική του νοσοκομείου Sao Joao πιστεύω ότι ανταποκρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο ερευνητικό και κλινικό έργο και θεωρώ την επίσκεψή μου σε αυτή πολύ εποικοδομητική.