Urotour 2011 London

Κέντρο Αριστείας: Department of urology, Guy's Hospital, London

Πόλη: London, United Kingdom

Διευθυντής/ Συντονιστής Urotour:  Prof. Prokar Dasgupta

Γραμματειακή/οργανωτική υποστήριξη:   Ms Erika Jones

Ημερομηνίες επίσκεψης: 30/10/2011-06/11/2011

Εκπαιδευόμενοι: Αβακιάν Ραφφή, (Αθήνα)

                                Κυράτσας Χρήστος, (Αθήνα)

 

Τι είπαν οι εκπαιδευόμενοι

Αβακιάν Ραφφή

Αξιολόγηση του κέντρου υποδοχής:

Η υποδοχή του κέντρου αριστείας ήταν πολύ καλή. Ξεκινήσαμε γνωρίζοντας τον Γενικό Διευθυντή του Νοσοκομείου ο οποίος μας εξήγησε τις βασικές διαδικασίες και τον τρόπο λειτουργίας του καθώς και τις ενέργειες που έπρεπε να κάνουμε για την ένταξη μας στο καθημερινό πρόγραμμα της κλινικής. Το λοιπό προσωπικό ήταν πολύ φιλικό και φιλόξενο και μας βοήθησε ιδιαίτερα σε ότι χρειαστήκαμε.

Περιγραφή του Κέντρου :

Η ουρολογική κλινική του Guy’s Hospital που είχα την τύχη να επισκεφτώ είναι ίσως μια από τις δημοφιλέστερες του Λονδίνου και κατά συνέπεια μία από τις καλύτερες του Ηνωμένου Βασιλείου. Το νοσοκομείο έχει συγχωνευθεί σε ένα με το St. Thomas Hospital και έχουν από κοινού συνεργασία με το King’s College Hospital δημιουργώντας τον μεγαλύτερο υγειονομικό σχηματισμό της χώρας. Είναι μία κλινική με 2 διαφορετικές πτέρυγες για άνδρες και γυναίκες των 20-25 κλινών η κάθε μία έχοντας επιπλέον και γύρω στα 10 κρεβάτια για ημερήσια νοσηλεία στη κλινική λιθίασης (Stone Clinic). Η υποδοχή της κλινικής, οι θάλαμοι ασθενών, τα γραφεία, τα εξωτερικά ιατρεία, τα χειρουργεία είναι λόγω πρόσφατης ανακαίνισης καινούργια και γενικά όλη η διαμόρφωση των χώρων φοβερά εργονομική. Ο διευθυντής και καθηγητής του τμήματος κ.Prokar Dasgupta έχει εισαγάγει πιλοτικά μία ημέρα της εβδομάδας το πρόγραμμα one day procedure όπου οι άρρωστοι που προσέρχονται κάνουν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις σε ένα χρόνο και φεύγουν σχεδόν πάντα με διάγνωση για περαιτέρω αντιμετώπιση. Τα χειρουργεία λειτουργούν κάθε μέρα από το πρωί ως το απόγευμα (8.00-17.00) και αποτελούνται από 2 μεγάλες χειρουργικές αίθουσες, 1 μικρότερη σηπτικού, 1 αίθουσα λιθοτρίπτη και 2 ακτινοσκοπικές αίθουσες για ενδοουρολογικές επεμβάσεις. Πραγματικά πολλές για ιατρικό προσωπικό 7 ειδικευμένων και 6 ειδικευόμενων ουρολόγων. Παρόλ’ αυτά η διακίνηση των ασθενών είναι άψογη και το πρόγραμμα κυλά χωρίς προβλήματα. Η γκάμα των χειρουργείων περιλαμβάνει όλο σχεδόν το φάσμα της ουρολογίας. Η κλινική διαθέτει Da Vinci με 4 βραχίονες και μάλιστα με 2 θαλαμίσκους ώστε και να γίνονται όλες οι ρομποτικές ουρολογικές επεμβάσεις και να εκπαιδεύονται ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι. Η κλινική διαθέτει ακόμη Holmium Laser για προστατεκτομές και άλλες χρήσεις, διπολική ενδοσκοπική διαθερμία, εξωσωματικό λιθοτρίπτη, laser λιθοτρίπτη καθώς και όλο τον εξοπλισμό για ανοικτές επεμβάσεις. Σε χώρο άλλο από αυτό της κλινικής υπάρχει διαμορφωμένο πλήρες Simulation εργαστήριο (από χορηγία γνωστού οίκου εργαλείων) όπου όλοι οι γιατροί του τμήματος μπορούν ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο τους να εξασκηθούν και να αναπτύξουν τις ικανότητες τους σε σύγχρονες και όχι μόνο τεχνικές. Το εργαστήριο διαθέτει Da Vinci για εκπαιδευτική χρήση, συσκευή για εκπαίδευση στις διαδερμικές νεφροστομίες και PCNL, 4 Pelvic Trainers, λαπαροσκοπικό εικονικό εξομοιωτή, ρομποτικό εικονικό εξομοιωτή και εικονικό εξομοιωτή ουρηθροκυστεοσκοπήσεων και URS. Κατά την διάρκεια της παραμονής μας (2 τελευταίες μέρες) συνέπεσε και η επίσκεψη-βράβευση του καθηγητού από το Manchester κ. Noel Clarke. Ήταν πραγματικά μεγάλη τύχη γιατί η χειρουργική του ικανότητα αλλά και τα στρογγυλά τραπέζια και debates που διοργανώθηκαν μας εντυπωσίασαν.

Κυράτσας Χρήστος

Αξιολόγηση του κέντρου υποδοχής

Η υποδοχή μας στο Guy’s Hospital ήταν πολύ φιλική αλλά και ενδεικτική του επαγγελματισμού που χαρακτηρίζει τα νοσοκομεία του εξωτερικού. Αν και η πρώτη ημέρα αναλώθηκε κυρίως σε ενημέρωση και διαδικαστικά θέματα, χωρίς να περιλαμβάνει κλινικές δραστηριότητες, ωστόσο ήταν μία χρήσιμη διαδικασία για να μπορέσουμε στη συνέχεια να παρακολουθήσουμε ευκολότερα τις δραστηριότητες του προγράμματος. Πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιες διατυπώσεις μπορεί σε κάποιους από εμάς να φαίνονται σαν χαμένος χρόνος, αλλά στο εξωτερικό η υποδοχή και η ενημέρωση του νέου γιατρού έχει ιδιαίτερη σημασία για να μην νοιώθει ξένος σε ένα νέο και εν πολλοίς άγνωστο χώρο.

Περιγραφή του κέντρου και των δραστηριοτήτων του

Τo ουρολογικό τμήμα του Guy’s Hospital από την πρώτη ημέρα φάνηκε ότι είναι από τα πλέον σύγχρονα και επαγγελματικά δομημένα, διαθέτοντας χώρους και – κυρίως - μέσα που εντυπωσιάζουν. Είχαμε την τιμή να παρακολουθήσουμε τον καθηγητή Dasgupta κατά τη διάρκεια ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής σε χειρουργική αίθουσα που διαθέτει διπλή κονσόλα, ώστε να μπορεί και ένας ακόμη χειρουργός να παρακολουθεί την επέμβαση σε τρισδιάστατη απεικόνιση και όχι απλώς μέσω της οθόνης που παρακολουθεί ο πρώτος βοηθός και η εργαλειοδότρια. Αυτό σίγουρα αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τους εκπαιδευόμενους ουρολόγους, διότι όχι μόνο έχουν πλήρη εικόνα των χειρισμών του χειρουργού, αλλά μπορούν και να συμμετέχουν ενεργά από τη δεύτερη κονσόλα υπό την επίβλεψη ενός πιο έμπειρου consultant. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το εργαστήριο εξομοίωσης (simulation lab) του ουρολογικού τμήματος με ποικιλία εξομοιωτών στους οποίους εκπαιδεύονται οι νέοι ουρολόγοι στη ρομποτική και τη λαπαροσκοπική χειρουργική, τη διαδερμική παρακέντηση του νεφρού και την ενδοσκοπική ουρολογία. Σε τέτοια εργαστήρια βέβαια το παράπονο είναι πάντα ότι ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός για να δοκμάσει κάποιος τις ικανότητές του στο βαθμό που θα ήθελε και το ίδιο φαίνεται ότι ισχύει και για τους γιατρούς που δουλεύουν εκεί. Παρ΄όλα αυτά, ο καθηγητής Dasgupta και οι συνεργάτες του μας έδωσαν τον περισσότερο δυνατό χρόνο.  Ένα ξεχωριστό κομμάτι ήταν η επίσκεψη στο τμήμα λιθίασης, ένα υπερσύγχρονο κέντρο, πλήρως εξοπλισμένο με τρόπο ώστε να αντιμετωπίζονται με συνδυασμένο τρόπο ακόμη και τα πιο περίπλοκα περιστατικά λιθίασης, χωρίς να απαιτείται η άσκοπη μετακίνηση του ασθενούς. Είχαμε τέλος την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε επεμβάσεις στα ιδιαίτερα οργανωμένα χειρουργεία της London Clinic.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό γεγονός εκείνης της εβδομάδας για την κλινική ήταν η επίσκεψη του καθηγητή Noel Clarke, η οποία περιλάμβανε ζωντανή παρακολούθηση μέσω video μίας μερικής νεφρεκτομής και ενός οπισθοπεριτοναϊκού λεμφαδενικού καθαρισμού, καθώς και διάλεξη σχετικά με την έρευνα που κάνει ο κος Clarke στο δικό του ουρολογικό τμήμα στο Manchester. Η επίσκεψη του καθηγητή Clarke συμπεριέλαβε και το balloon debate, όπου οι νεότεροι ουρολόγοι του τμήματος προσπάθησαν με ιδιαίτερη επιτυχία, ταχύτητα και αμεσότητα να υποστηρίξουν ο καθένας μία μορφή θεραπείας για μία κλινική περίπτωση καρκίνου του προστάτη, επιχειρηματολογώντας τόσο άμεσα και ζωντανά που έμοιαζε σαν ο ιδανικός όσο και πιο ευχάριστος τρόπος να εμβαθύνει κανείς σε λεπτομέρειες της νεότερης βιβλιογραφίας και να σχηματοποιήσει στο μυαλό του τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας.

Μία ακόμη πολύ διδακτική εμπειρία ήταν η παρακολούθηση των εξωτερικών ιατρείων, στη διάρκεια των οποίων οι ασθενείς παραπέμπονται άμεσα για τις πιο κοινές εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις που χρειάζονται και επιστρέφουν στον ιατρό που τους εξέτασε αρχικά για περαιτέρω οδηγίες, κερδίζοντας με τον τρόπο αυτό πολύτιμο χρόνο στη διερεύνηση του προβλήματός τους. Είχαμε τέλος την τιμή να παρευρεθούμε σε γεύμα με παρόντες τους καθηγητές Dasgupta και Clarke αλλά και όλο το προσωπικό του Ουρολογικού τμήματος. Στην πολύ ευχάριστη αυτή βραδιά οι καθηγητές έδειξαν ότι παρά το όνομα που τους ακολουθεί και τις διακρίσεις τους είναι ιδιαίτερα προσιτοί και ευχάριστοι τόσο εντός όσο και εκτός του νοσοκομείου και δημιουργούν γύρω τους ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα για όλους τους συνεργάτες τους.