Υπερηχογράφημα ουροδόχου κύστης

Τι είναι το υπερηχογράφημα της ουροδόχου κύστης;

Είναι μία μη επεμβατική εξέταση που χρησιμοποιείται, για να εκτιμήσει την ουροδόχο κύστη. Γίνεται με ένα μηχάνημα υπερήχων, στο οποίο έχει προσαρμοστεί μία ειδική κεφαλή, που επιτρέπει την εξέταση της κοιλιάς. Η εξέταση γίνεται από ακτινολόγο ή ουρολόγο που έχει εκπαιδευτεί στην υπερηχογραφία του ουροποιητικού συστήματος.

Πότε χρειάζεται να γίνει υπερηχογράφημα ουροδόχου κύστης;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε την εξέταση:

  • Σε περιπτώσεις όπου έχετε συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό, όπως συχνουρία, δυσουρία, νυκτουρία. Εκτός από κάποια παθολογική κατάσταση (π.χ. όγκος), το υπερηχογράφημα θα βοηθήσει να εκτιμηθεί η χωρητικότητα της κύστης, και η ποσότητα των ούρων που πιθανώς παραμένει σε αυτή μετά την ούρηση.
  • Σε περίπτωση μακροσκοπικής αιματουρίας, το υπερηχογράφημα μπορεί να διαγνώσει παθολογικές καταστάσεις της ουροδόχου κύστης, όπως λίθοι, αιματοπήγματα ή κάποιος όγκος.
  • Το υπερηχογράφημα της κύστης χρησιμοποιείται, επίσης, κατά τη διάρκεια κάποιων επεμβατικών πράξεων, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση καθετήρα στην κύστη διά μέσου του κοιλιακού τοιχώματος (υπερηβικός ουροκαθετήρας).

Ποια είναι η προετοιμασία για την εξέταση;

Πριν από την εξέταση, θα πρέπει να έχει προηγηθεί λήψη υγρών, ώστε η κύστη να είναι γεμάτη με ούρα. Στο υπερηχογράφημα, δεν υπάρχει ακτινοβολία και είναι απόλυτα ασφαλές για εγκύους και παιδιά.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Υπερηχογράφημα μπορεί να κάνετε είτε ως εξωτερικός ασθενής είτε στο πλαίσιο κάποιας νοσηλείας στο νοσοκομείο. Ο γιατρός θα σας εξηγήσει τη διαδικασία και θα σας δώσει την ευκαιρία να του υποβάλετε ερωτήσεις σχετικά με την εξέταση. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει είναι:

  • Θα ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι σε ύπτια θέση, αφού πρώτα αφαιρέσετε τα ρούχα από την περιοχή της κοιλιάς.
  • Ένα διαυγές πηκτό ζελέ θα απλωθεί στο σημείο της εξέτασης στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τυχόν υπολείμματα δεν λεκιάζουν τα ρούχα.
  • Ο γιατρός στη συνέχεια θα ακουμπήσει την κεφαλή υπερήχων στο ζελέ και θα αρχίσει να σαρώνει την περιοχή. Το μόνο που θα νιώθετε είναι μία μικρή πίεση χωρίς καθόλου πόνο.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις, θα πρέπει να πάτε να ουρήσετε και να επιστρέψετε, για να σας κάνει ξανά την εξέταση, ώστε να εκτιμηθεί αν υπάρχει υπόλειμμα ούρων στην κύστη.
  • Μετά το τέλος της εξέτασης, θα σας βοηθήσει να σκουπίσετε το ζελέ.

Μετά το υπερηχογράφημα, μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερνές σας δραστηριότητες χωρίς κανένα περιορισμό.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Αν υπάρξει κάποιο παθολογικό εύρημα, ο γιατρός θα σας ενημερώσει γι' αυτό. Θα σας δώσει πρόσθετες οδηγίες και θα σας καθορίσει τις θεραπευτικές επιλογές που είναι κατάλληλες για εσάς. Σε περίπτωση αμφιβολιών, ίσως σας συστήσει να υποβληθείτε σε πιο ειδικό έλεγχο (κυστεοσκόπηση, αξονική τομογραφία).