Καταγραφή νυκτερινών στύσεων

Περιεχόμενα
 1. Τι είναι καταγραφή νυκτερινών στύσεων Rigiscan;
 2. Πότε χρειάζεται να γίνει η καταγραφή των νυκτερινών στύσεων;
 3. Ποια είναι η προετοιμασία για την εξέταση;
 4. Πώς γίνεται η εξέταση;
 5. Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Τι είναι η καταγραφή νυκτερινών στύσεων Rigiscan;

Είναι μία διαγνωστική εξέταση που βοηθά να διαγνωστεί εάν το αίτιο της στυτικής δυσλειτουργίας είναι ψυχογενές ή οργανικό. Η εξέταση αυτή γίνεται κατ’ οίκον με τη βοήθεια μιας ειδικής συσκευής.

H συσκευή Rigiscan

Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει μία βαλίτσα σε μέγεθος χαρτοφύλακα στην οποία θα υπάρχει η συσκευή Rigiscan και μία ειδική θήκη. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, η συσκευή με τη βοήθεια της θήκης προσαρμόζεται στον μηρό σας.

Η εξέταση θα πρέπει να γίνει για τουλάχιστον 2 βράδια, συνήθως χρειάζονται 3, και κατόπιν η συσκευή θα πρέπει να επιστραφεί στον γιατρό.

Πότε χρειάζεται να γίνει η καταγραφή των νυκτερινών στύσεων;

Ο  ουρολόγος σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε την εξέταση στην περίπτωση όπου πάσχετε από στυτική δυσλειτουργία και υπάρχουν αμφιβολίες αν το αίτιο είναι οργανικό ή ψυχογενές.

Ποια είναι η προετοιμασία για την εξέταση;

Συνήθως, δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία. Καλό θα είναι τις ημέρες της εξέτασης να αποφύγετε τον μεσημεριανό ύπνο, ώστε να μπορέσετε να κοιμηθείτε εύκολα το βράδυ.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Πριν από τη νυκτερινή κατάκλιση, θα πρέπει να τοποθετήσετε τη συσκευή που σας έχει χορηγηθεί. Ο γιατρός σας θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες, όταν σας χορηγήσει τη συσκευή. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι:

 1. Τοποθετήστε καινούργιες μπαταρίες στη συσκευή (κάθε βράδυ).
 2. Δέστε σταθερά τη θήκη στον μηρό σας και τοποθετήστε τη συσκευή μέσα σε αυτήν.
 3. Τοποθετήστε τον δακτύλιο που γράφει «base» στη βάση του πέους σας και μετά τον δακτύλιο που γράφει «tip» στην κορυφή του πέους σας.
 4. Πατήστε το κουμπί «ΟΝ-OFF» στη θέση ΟΝ.
 5. Θα νιώσετε τους δακτύλιους να κινούνται και να προσαρμόζονται στο πέος σας.
 6. Το πρωί πατήστε το κουμπί «ΟΝ-OFF» στη θέση OFF και φυλάξτε τη συσκευή στη βαλίτσα της.
 7. Αν κατά τη διάρκεια της νύχτας χρειαστεί να ουρήσετε, κλείστε τη συσκευή από το κουμπί και αφαιρέστε την. Μετά την ούρηση, τοποθετήστε την ξανά ,ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες.
 8. Η διαδικασία δεν προκαλεί καθόλου πόνο.

Μετά την ολοκλήρωση των καταγραφών, επιστρέψτε τη συσκευή στον γιατρό σας. Αυτός θα τη συνδέσει σε ένα υπολογιστή, ο οποίος θα αναλύσει τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού και θα εκτυπώσει το πόρισμα της εξέτασης.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Ανάλογα με το αποτέλεσμα της εξέτασης (οργανική ή ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία), ο γιατρός θα σας δώσει πρόσθετες οδηγίες και θα σας ενημερώσει για τις θεραπευτικές επιλογές που είναι κατάλληλες για εσάς. Σε περίπτωση αμφιβολιών, ίσως σας συστήσει να υποβληθείτε σε πιο ειδικό έλεγχο όπως Triplex αγγείων πέους