Ορχεκτομή

Τι είναι η ορχεκτομή;

Ορχεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρείται ο όρχις και ο βουβωνικός τόνος που τον κρατάει διά μέσου μιας τομής που γίνεται χαμηλά στη βουβωνική χώρα (δηλαδή δίπλα στη βάση του πέους).

Πότε γίνεται η ορχεκτομή;

Η ορχεκτομή είναι απαραίτητη στην περίπτωση κακοήθειας του όρχεως. Σε κάποιες περιπτώσεις, ορχεκτομή πραγματοποιείται σε νέκρωση του όρχεως ύστερα από παραμελημένη συστροφή του.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Η προετοιμασία περιλαμβάνει τον βασικό προεγχειρητικό έλεγχο με εξετάσεις αίματος και ακτινογραφία θώρακος. Ο ασθενής θα  πρέπει να έχει τηρήσει τις βασικές προεγχειρητικές οδηγίες, δηλαδή να είναι νηστικός για 8 ώρες πριν από το χειρουργείο, να μην έχει πιει νερό και να μην έχει καπνίσει. Σε περιπτώσεις ασθενών με χρόνια νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, θυρεοειδοπάθεια  και άλλα, οι θεράποντες ιατροί φροντίζουν να είναι ο ασθενής ρυθμισμένος πριν από το χειρουργείο.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, πιο σπάνια ραχιαία, ενώ υπάρχουν και κάποιοι χειρουργοί που προτιμούν την τοπική αναισθησία. Με μία τομή μερικών εκατοστών στη βουβωνική χώρα δίπλα στο πέος, αναγνωρίζεται και παρασκευάζεται ο βουβωνικός τόνος, από τον οποίο κρέμεται ο όρχις. Στη συνέχεια, σύρεται εκτός χειρουργικού πεδίου ο όρχις μέσα από το όσχεο και ακολουθεί η εκτομή του. Στον ίδιο χειρουργικό χρόνο ή σε μία επόμενη επέμβαση, μπορεί να τοποθετηθεί ορχικό ένθεμα σιλικόνης στη θέση του όρχεως που έχει αφαιρεθεί. Αυτό γίνεται κυρίως σε νεαρούς ασθενείς για ψυχολογικούς και αισθητικούς λόγους.

Ο μέσος όρος νοσηλείας που απαιτείται συνήθως είναι μία ημέρα.

Μετά την επέμβαση

Παίρνοντας εξιτήριο, θα λάβετε οδηγίες:

  • Αν παίρνατε αντιπηκτικά, για το πότε είναι ασφαλές να τα ξεκινήσετε ξανά.

  • Για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε έντονη σωματική δραστηριότητα και να επιστρέψετε στην εργασία σας.

  • Για την αντιβίωση που θα λάβετε μετεγχειρητικά.

  • Για τη μετεγχειρητική φροντίδα του τραύματος.

  • Αν υπάρχουν μη απορροφήσιμα ράμματα, θα πρέπει να τα αφαιρέσετε σε 7 με 10 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενή;

Πιθανές επιπλοκές, όπως αιμορραγία και φλεγμονή του τραύματος, συμβαίνουν σπάνια και αντιμετωπίζονται άμεσα από τον θεράποντα. Επίσης, σε σπάνιες περιπτώσεις γίνεται τραυματισμός του νεύρου που διέρχεται από την περιοχή της τομής (λαγονοβουβωνικό νεύρο), και μπορεί να προκληθεί υπαισθησία στην εσωτερική επιφάνεια του μηρού ή και χρόνιο άλγος στο όσχεο.