Τεχνητός σφιγκτήρας για ακράτεια ούρων

Τι είναι;

Είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία τοποθετείται ένα προσθετικό υλικό (ο τεχνητός σφιγκτήρας) γύρω από την ουρήθρα για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων σε άνδρα  κατά την προσπάθεια (βήχα, την άσκηση, άρση βάρους).

Πότε γίνεται;

Η επέμβαση αυτή ενδείκνυται για άνδρες  με ακράτεια ούρων κατά την προσπάθεια η οποία συνήθως συμβαίνει μετά από ριζική προστατεκτομή για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Φαίνεται ότι ένα ποσοστό 5-10% των ασθενών που θα υποβληθούν σε οποιοδήποτε είδος ριζικής προστατεκτομής θα έχουν σημαντικά ενοχλητική ακράτεια ούρων ένα χρόνο μετά την επέμβαση.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση;

Κατά την εισαγωγή σας στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Κάποιες φορές απαιτείται να διακόψετε την αντιπηκτική αγωγή σας, αν λαμβάνετε, κάποιες ημέρες πριν την επέμβαση. Ίσως χρειαστεί να την αντικαταστήσετε με ενέσεις στην κοιλιακή χώρα. Απαραίτητη για την διακοπή αυτή είναι η γνώμη του καρδιολόγου.

Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία. Αρχικά, τοποθετούνται τα πόδια σε γυναικολογική θέση, αποστειρώνεται η περιοχή και εισάγεται καθετήρας στην ουροδόχο κύστη.  Γίνεται μια μικρή τομή στην κάτω επιφάνεια του πέους, στο όριο με το όσχεο και από εκεί εμφυτεύεται ο τεχνητός σφιγκτήρας. Ο μηχανισμός της αντλίας αποτελείται από τρία τμήματα. Εξωτερικά δεν είναι τίποτα εμφανές, αλλά στο όσχεο θα ψηλαφάτε την αντλία μέσω της οποίας θα εκπαιδευτείτε για να λειτουργείτε τον τεχνητό σφιγκτήρα. Κατά την διάρκεια της επέμβασης τοποθετείται ουροκαθετήρας. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συνήθως 3 – 4 ημέρες.

Η πιθανότητα επιπλοκών ανέρχεται σε ένα ποσοστό 4,5 – 15 % ενώ σε ένας στους 4 ασθενείς θα χρειαστεί κάποια στιγμή να αντικαταστήσει τον σφιγκτήρα λόγω βλάβης.

Τι θα συμβεί μετά την επέμβαση;

Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση υπάρχει πιθανότητα να έχετε κάποιο πόνο στην περιοχή της επέμβασης ο οποίος θα αντιμετωπιστεί με αναλγητικά.

Με το εξιτήριο σας θα λάβετε  οδηγίες για:

  • την αντιβιοτική αγωγή που θα λάβετε
  • για το πότε θα αφαιρεθεί ο ουροκαθετήρας
  • για τον τρόπο λειτουργίας του τεχνητού σφιγκτήρα

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο σας για την επανέναρξη της αντιπηκτικής αγωγής.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενούς;

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση.