Διουρηθρική αφαίρεση όγκου κύστης

Τι είναι η TURB;

Είναι η χειρουργική επέμβαση δια μέσου της ουρήθρας κατά την οποία αφαιρείται κομμάτι ιστού (συνήθως κάποιος θηλωματώδης όγκος) από το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης.

Πότε γίνεται TURB;

Η επέμβαση αυτή γίνεται για την διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση του επιφανειακού καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση;

Η τυπική προετοιμασία γίνεται μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Ο τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος που θα υποβληθείτε περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Αν παίρνεται κάποια αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Θα σας δοθούν οδηγίες για την διακοπή τους κάποιες μέρες πριν την επέμβαση και αν χρειαστεί για την αντικατάσταση τους από ενέσεις ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους.

Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία. Αρχικά, τοποθετούνται τα πόδια σε γυναικολογική θέση, αποστειρώνεται η περιοχή των γεννητικών οργάνων και λιπαίνεται η ουρήθρα.  Εισάγεται κάμερα διαμέσου της ουρήθρας, εντοπίζονται οι βλάβες και εξαιρούνται με εργαλείο που εφαρμόζει επάνω στην κάμερα. Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιεί θερμότητα για την εκτομή του παθολογικού ιστού. Στη συνέχεια καυτηριάζεται η περιοχή της εκτομής για την πρόληψη της αιμορραγίας. Υπάρχει και η πιθανότητα ο χειρουργός να λάβει βιοψίες και από περιοχές που εμφανίζονται ως ύποπτες για κακοήθεια. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται καθετήρας μέσω του οποίου εφαρμόζονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό σε συνεχή βάση.

Η παραμονή στο νοσομείο εξαρτάται από την έκταση της βλάβης και κατά μέσο όρο υπολογίζεται στις 3 ημέρες.

Ο καθετήρας αφαιρείται συνήθως την επόμενη μέρα της επέμβασης.

Τι θα συμβεί μετά την επέμβαση;

Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση υπάρχει πιθανότητα στα ούρα σας να εμφανίζεται αίμα. Η παραμονή αίματος στα ούρα ίσως καθυστερήσει την αφαίρεση των συνεχών πλύσεων ή την απομάκρυνση του καθετήρα.

Με το εξιτήριο σας θα λάβετε και γραπτές οδηγίες για:

  • την αντιβιοτική αγωγή που θα λάβετε
  • το πως θα παραλάβετε την ιστολογική έκθεση του ιστοτεμαχίου που λήφθηκε
  • τι επανέλεγχος απαιτείται για το επόμενο διάστημα
  • το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να απέχετε από σωματική καταπόνηση
  • όπως επίσης και την ανάγκη για άφθονη λήψη υγρών

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την επανέναρξη της αντιπηκτικής αγωγής.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις η επέμβαση πρέπει να επαναληφθεί σε 2 με 6 εβδομάδες. Αυτό καθορίζεται από το μέγεθος του όγκου ή το ιστολογικό αποτέλεσμα.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενούς;

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση. Στις περιπτώσεις που διαγνωσθεί επιφανειακός καρκίνος, ο ασθενής παρακολουθείται με πρόγραμμα επανελέγχου το οποίο περιλαμβάνει συχνές κυστεοσκοπήσεις. Σε λίγους ασθενείς είναι ωφέλιμες και οι εγχύσεις χημειοθεραπευτικής ουσίας στην ουροδόχο κύστη μέσω καθετήρα. Αυτό καθορίζεται από το ιστολογικό αποτέλεσμα.

Αν η ιστολογική εξέταση αναδείξει κάποιο διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τις θεραπευτικές επιλογές που είναι κατάλληλες για εσάς.

Όσον αφορά την διατροφή μετά την επέμβαση, θα πρέπει να λαμβάνετε περίπου στα 1500ml υγρών την ημέρα και να αποφεύγετε την λήψη καφέ αλκοόλ που ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθιστικά συμπτώματα.

Αν η ιστολογική αναδείξει κάποιο θηλωματώδη όγκο της κύστης είναι επιβεβλημένη η διακοπή του καπνίσματος, που μειώνει αποδεδειγμένα την υποτροπή της νόσου.